logo F1online.sk

Valtteri Bottas prestupuje do Alfy Romeo!

Valtteri Bottas
© Twitter/Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2021

Tak a konečne sme sa dočkali. Ako už cez víkend avizovali niektoré francúzske médiá, v pondelok po Veľkej cene Holandska Alfa Romeo potvrdila príchod Valtteriho Bottasa do Hinwilu. Podľa oficiálneho vyhlásenia nepôjde len o jednoročný kontrakt.

Valtteri Bottas na štvrtkových tlačových konferenciách avizoval, že chce nielen zostať vo Formule 1, ale v prvom rade jazdiť v tíme, ktorý mu ponúkne dlhodobejšiu výzvu, než na aké bol zvyknutý doteraz. Počas celej jeho doterajšej kariéry totižto dostával len jednoročné kontrakty.

Teraz sa môže tešiť na zmenu, potvrdila Alfa Romeo. Deväťnásobný víťaz pretekov F1 sa so švajčiarskym celkom dohodol na “viacročnej zmluve”. Ako sme sa presvedčili už v prípade Fernanda Alonsa a Sebastiana Vettela, takáto formulácia naznačuje, že pôjde o jednoročnú zmluvu s opciou na ďalší minimálne jeden rok.

“V mojej pretekárskej kariére sa otvára nová kapitola: Teším sa, že v roku 2022 a ďalej sa pripojím k Alfe Romeo, čo bude nová výzva s ikonickým výrobcom. Alfa Romeo je značka, ktorú netreba nijako predstavovať, v histórii Formuly 1 napísala niekoľko skvelých stránok. Bude mi cťou reprezentovať túto značku,” uviedol Valtteri Bottas pri príležitosti oznámenia nového kontraktu.

Fín chce tímu pomôcť na ceste na popredné priečky. “Zázemie v Hinwile má jasný potenciál. Teším sa na príležitosť viesť tento tím smerom dopredu na štartovom poli, najmä s príchodom nových pravidiel, ktoré tomuto tímu ponúkajú šancu spraviť výkonnostný skok vpred.”

“Ďakujem za dôveru, ktorú do mňa vložili a neviem sa dočkať, kedy im odplatím ich vieru vo mňa. Mám taký hlad ako nikdy bojovať o dobré výsledky, a keď príde ten čas, aj o víťazstvá. Freda (Vasseura) poznám dobre a teším sa na to, že spoznám aj zvyšok tímu, s ktorým budem pracovať, budovať si vzťahy také, aké som mal v Mercedese,” uviedol Bottas s tým, že sa stále plne koncentruje na aktuálnu sezónu, no už sa teší na budúcoročné výzvy.

Šéf tímu Frédéric Vasseur privítal nového jazdca ako skúseného tímového hráča. “Spolu s ním prichádza do Hinwilu silný tímový hráč so skúsenosťami na úplnom vrchole štartového poľa. Valtteri bol neoddeliteľnou súčasťou tímu, ktorý prepísal historické štatistiky, a má pri svojom mene štyri konštruktérske tituly.”

“Je to ten pravý pilot, ktorý Alfe Romeo pomôže spraviť krok smerom k čelu štartového poľa,” predstavil svoje očakávania 53-ročný Francúz, ktorý sa s Bottasom dobre pozná. Spolupracovali spolu v šampionátoch F3 a GP3, ktorý Bottas v roku 2011 vyhral. “Jeho talent a schopnosti boli odvtedy evidentné a časom len rástli. Teším sa, keď ho uvidím využívať tieto schopnosti pre dobro tímu.”

“Viacročný kontrakt dáva Valtterimu aj nášmu tímu stabilitu, ktorú potrebujeme na to, aby sme vybudovali náš projekt v časoch, ktoré sú pre Formulu 1 kľúčové. Teším sa na to, čo nás čaká v budúcnosti,” odkázal Vasseur.

Súvisiace články