logo F1online.sk

Kubica: Po jedenástich rokoch v aute, s ktorým sa dá niečo spraviť

Robert Kubica
© Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala6. 9. 2021

Robert Kubica na poslednú chvíľu cestoval do Zandvoortu, aby zaskočil za Kimiho Räikkönena. A s prihliadnutím na okolnosti môžeme povedať, že predviedol veľmi slušný výkon, keď sa na jednej z najťažších tratí v kalendári nestratil. Dokonca sa bránil aj útočil!

Pre poľského rodáka to boli 98. preteky vo Formule 1, pričom prvé predstavenie od roku 2019, kedy odjazdil celú sezónu vo Williamse. Naskočiť do monopostu takmer dva roky od posledných súťažných jázd v F1, navyše vynechať prvé dva tréningy, bola veľká výzva.

“Bolo to náročné, ako sme aj čakali. Pred pretekmi som sa krátko stretol s Georgeom. Spýtal sa ma, ako to ide, na čo som mu povedal, že to bude ťažké. Na to mi odvetil, že toto je fyzicky asi najťažšia trať,” uviedol Robert Kubica po pretekoch, v ktorých obsadil pätnástu priečku za Giovinazzim a pred Latifim.

Poliaka stále obmedzujú dôsledky nehody na rely v roku 2011, kvôli ktorej vo Formule 1 dlho chýbal a musel sa rozlúčiť so svojím snom, ktorým bolo Ferrari. Kľukatý holandský okruh mu dal zabrať, no azda ešte väčšie problémy mu podľa jeho slov robili pneumatiky, ktoré absolútne nepoznal. V treťom tréningu jazdil len na mäkkej zmesi…

“Keď vezmeme do úvahy, akú som mal dlhú prestávku, z fyzického pohľadu to nebolo jednoduché, čo je normálne,” uznáva Kubica. “Z toho technického a jazdeckého pohľadu to už vôbec nebolo ľahké. Prvýkrát som skúsil stredne tvrdé a tvrdé pneumatiky, prvýkrát za dva roky som sa ocitol aj uprostred nejakých súbojov, v závese za inými autami. Nebolo ľahké všetko zvládnuť, ale domov pôjdem spokojný.”

A niet sa čomu čudovať. Kubicovi počas jeho sezóny vo Williamse veľmi chýbali súboje s inými pilotmi. Ak sa ocitol v blízkosti iného auta, obyčajne takýto stret sprevádzali modré vlajky. “Konečne som sa dočkal aj nejakých súbojov, naposledy som mal vo Formule 1 auto, s ktorým som mohol súperiť, asi pred jedenástimi rokmi,” zasmial sa. “Rok 2019 bol skôr o prežití ako o nejakom užívaní si.”

“Zviedli sme pár pekných bojov so Sebom, bránili sme sa. Potom sme sa snažili dobehnúť Latifiho a v poslednom kole sa mi ho podarilo predbehnúť. Samozrejme, mohlo to byť aj lepšie, ale bola to náročná nedeľa,” komentuje.

Kimi Räikkönen už cez víkend odletel domov do Švajčiarska. Teraz bude potrebovať dva negatívne testy pred tým, ako sa bude môcť vrátiť do svojho auta. Keď si uvedomíme, že Räikkönen sa o svojej pozitivite dozvedel až v sobotu, šanca, že Alfa bude potrebovať záskok aj na preteky v Monze, je relatívne veľká.

Bude chcieť Kubica viac priestoru? Možno aj ďalší návrat? “Som realista a viem, aká je moja situácia. Poznám aj svoje limity. Formula 1 predstavuje tú najväčšiu výzvu, je to najvyššia kategória v motoršporte. Stojím pevne nohami na zemi. Už toto bola pre mňa skvelá príležitosť.”

“Poľsko malo za posledných pätnásť rokov troch pilotov v F1. Vždy to bol ten istý chlapík, ale vracal sa dvakrát. Takže uvidíme,” doplnil.

Súvisiace články