logo F1online.sk

Gasly opäť čaroval a vyčaroval “malé víťazstvo”

Pierre Gasly
© Twitter/AlphaTauri
Milan Kubala
Milan Kubala5. 9. 2021

Titul jazdca dňa síce v Holandsku získal Sergio Pérez, no určite by si ho zaslúžil i Pierre Gasly. Francúzsky pretekár predviedol ďalšiu vynikajúcu jazdu, keď so svojím AlphaTauri dorazil pod šachovnicovú vlajku len jednu priečku za pódiom. Hovorí, že sa cíti ako po malom víťazstve.

Pierrovi Gaslymu počas všetkých popretekových rozhovorov poihrával na tvári úsmev. A niet sa čomu čudovať, po skvelej kvalifikácii v nedeľu nespravil žiadnu chybu, využil prednosti svojho monopostu a počas pretekov predviedol aj krásny manéver na Fernanda Alonsa.

“Som veľmi šťastný kvôli celému tímu, ale aj kvôli sebe. Získať štvrté miesto hneď za oboma Mercedesmi a Maxom je to najlepšie, v čo sme mohli dúfať,” rozplýval sa Pierre Gasly v rozhovore pre Sky Sports. “Je to pre nás ako malé víťazstvo, pre AlphaTauri.”

“Celý víkend sme odvádzali fantastickú robotu, auto bolo naozaj silné. Veľmi som si to užil, pretože keď auto takto lieta, tak to je niečo výnimočné. Vyzerá to tak, že naše auto funguje všade a za každých podmienok: sucho, mokro… V tíme je dobrá atmosféra, prístup a nakoniec aj energia, pretože bojujeme s Alpinmi. Toto je pravdepodobne najlepšia sezóna nášho tímu vôbec,” hodnotí ôsmy muž priebežného poradia a autor 79 percent bodov tímu.

Ako sme už spomenuli, najkrajším momentom nedeľných pretekov v podaní Pierra Gaslyho bol jeho súboj s Fernandom Alonsom, ktorého prekvapil v prvej zákrute a predbehol ho po vonkajšku. Po pretekoch prezradil, že tam Alonsa chcel prekvapiť.

“Bolo to pekné, v kole predtým som zbadal, že v prvej zákrute som oveľa rýchlejší ako on. Chcel som ho prekvapiť, pretože som vedel, že nebudem mať veľa príležitostí ho predbehnúť. Bolo to výborné,” neustále sa usmieval Gasly prezerajúc si opakované zábery. “Videl som, že som tam získaval veľa času a takmer som niečo skúsil bez toho, aby som vôbec chcel. V ďalšom kole som bol veľmi ďaleko, preto som ho prekvapil. Nemyslím si, že čakal, že pôjdem na vonkajšok.”

Okrem Fernanda Alonsa, s ktorého tímom AlphaTauri bojuje o piatu priečku Pohára konštruktérov, v Zandvoorte Gasly za sebou udržal i Charlesa Leclerca a Carlosa Sainza. Čakal, že sa mu to bude dariť celé preteky?

“Vedeli sme, že to bude možné, pretože predbiehanie je tu veľmi ťažké,” reaguje Gasly. “Pravdepodobne sme však nečakali, že si dokážeme vypracovať taký náskok. V istých fázach pretekov sme boli jednoznačne rýchlejší ako oni. Očakávali sme, že na nás budú vyvíjať väčší tlak.”

V tíme však sedeli ako na ihlách. “Posledných desať kôl bolo trochu dlhých. Celá prostredná časť pretekov bola o držaní Charlesa za mnou a manažovaní odstupu. Tím mal veľké obavy o pneumatiky, tak ma celý čas žiadal, aby som spomalil, čo bolo trochu otravné.”

“Povedal som im však, že ak na to pôjdem po svojom, tak to bude dobré. A nakoniec to bolo dobré. Veľmi som si užil to, že som mal výkon zatlačiť, keď som chcel, a mohol som robiť v aute presne to, čo som chcel. Z tohto víkendu si odnášame veľa pozitív. Je dobré ísť do Monzy s takýmto dobrým výsledkom,” uzavrel skvelý víkend Gasly.

Súvisiace články