logo F1online.sk

Kubica si najprv myslel, že pozitívny bol on. Giovinazzi vďaka „mega kolu“ siedmy

Robert Kubica
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 9. 2021

Okolo tímu Alfa Romeo sa toho v týchto dňoch deje naozaj veľa. Najprv sa rozprúdili špekulácie o jazdeckých rošádach, potom Kimi Räikkönen oznámil koniec kariéry a nakoniec mal fínsky veterán pozitívny test na koronavírus. Hektická sobota v Holandsku však napokon bola najúspešnejšou v roku.

Antonio Giovinazzi zo seba vydal to najlepšie a postaral sa o najlepšiu kvalifikáciu Alfy Romeo v sezóne. Od Roberta Kubicu, ktorý nahradil nakazeného Icemana sa asi lepšie ako osemnáste miesto nedalo očakávať. V Hinwile sa teda nemajú na čo sťažovať.

„V Q2 a Q3 sme mali trochu obavy, ale chlapci odviedli fantastickú prácu. S trochou šťastia sme sa dostali do Q3, kde bolo moje rýchle kolo skrátka mega. Auto bolo naozaj skvelé, ďakujem veľmi pekne tímu,“ povedal Giovinazzi.

„V pretekoch bude cieľom udržať si túto pozíciu. Štartujeme zo siedmeho miesta, čo je určite dobrá pozícia. Viem, že na čele sa môže niečo udiať, takže uvidíme, ale hlavným cieľom bude udržať si siedme miesto.“

„Tento rok je naozaj ťažké odhadnúť, ktorá trať nám sadne. Už od prvého tréningu som mal pocit, že máme dobré tempo. To pomohlo pri budovaní mojej sebadôvery a mohol som to v kvalifikácii poskladať dokopy,“ dodal Giovinazzi.

Antoniovi sa takýto výsledok podaril presne v čase, kedy sa rozhoduje o jeho budúcnosti. Načasovanie teda asi ani nemohlo byť lepšie.

„Určite to pomôže, ale aj tak vieme, aká je Formula 1. Vydal som zo seba to najlepšie a zajtra nás čakajú preteky. Ako som povedal už veľakrát, ak odvediem svoju prácu, miesto si udržím. Presne to posledné dva roky aj robím,“ dodal taliansky pretekár.

Ten mal po pozitívnom teste Kimiho Räikkönena na druhej strane nečakaného „hosťa“. Robert Kubica sa po dvoch rokoch opäť objavil v kvalifikácii ako náhrada za fínskeho veterána. A nepočínal si až tak zle. Vzhľadom na okolnosti zrejme nemohol dúfať v nič lepšie než osemnáste miesto.

„Ráno som sa zobudil a nevedel, čo sa deje. Počul som zvoniť telefón, ale myslel som si, že zvonil vedľa. Skontroloval som si preto mobil a videl množstvo zmeškaných hovorov od Freda Vasseura. Najprv som si myslel, že pozitívny test som mal ja, keďže som bol vo štvrtok na akcii s Orlenom. Výsledok však bol negatívny,“ začal svoje rozprávanie Kubica.

„Hneď som volal Fredovi. Keď vám niekto volá takto skoro ráno, tak tušíte, že sa niečo deje. O deviatej ráno sme už boli v padoku a naplno pracovali. Z nudnej soboty sa teda napokon stala hektická sobota,“ usmieva sa rodák z Krakova.

„Ak mám byť úprimný, zvolil som pomerne opatrný prístup. Vlani som bol v aute pomerne sebavedomý, no tento rok to neplatilo. Zrejme je to kombinácia viacerých vecí.“

„Trochu škoda, že v kvalifikácii mi to veľmi nevyšlo. Tešil som sa na posledný pokus a mal som pocit, že sa dokážem zlepšiť. V prípravnom kole však bola veľká premávka a v nájazde som pred poslednou zákrutou prebrzdil a musel korigovať šmyk. Nevedel som teda, čo mám čakať v prvej zákrute, preto som sa rozhodol ísť na istotu a gumy naozaj nemali priľnavosť,“ povedal Kubica.

„Keď to všetko zhrniem, tak trať, vietor, podmienky a opatrný prístup, vlastne to bola hladká sobota, čo je pre mňa najdôležitejšie,“ uzavrel poľský pretekár.

Súvisiace články