logo F1online.sk

Si legendou, akú čísla nedokážu vyjadriť. Alfa Romeo ďakuje Räikkönenovi

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík2. 9. 2021

Je to vskutku koniec jednej éry. Po dvadsiatich rokoch, ktoré sa zdajú ako večnosť, ale zároveň ako veľmi krátky čas, sa Formula 1 lúči s jednou zo svojich najvýraznejších osobností. Kimi Räikkönen sa po devätnástich sezónach a vyše 350 veľkých cenách rozlúči s F1. Čísla však nedokážu vyjadriť, akú stopu po sebe tento fínsky pretekár zanechal.

Tam kde sa všetko začalo, všetko sa aj skončí. Kimi sa s Formulou 1 rozlúči vo farbách toho istého tímu, s ktorými v roku 2001 odjazdil svoje prvé preteky. Ten sa so svojim miláčikom rozlúčil mnohými krásnymi slovami.

„Alfa Romeo Racing ORLEN chce Kimimu poďakovať za tie neuveriteľné sezóny, ktoré sme spolu strávili; za jeho pracovnú morálku, vášeň a odhodlanie uspieť, ktoré ukazoval od svojho prvého testu vo Fiorane (tím tu chybne uviedol Fiorano, Kimiho prvý test sa uskutočnil na okruhu v Mugelle, pozn. red.) až po minulotýždňový brífing tímu; za jeho jedinečný charakter a hodnoty – niečo, vďaka čomu si ho obľúbil každý, kto s ním pracoval,“ stojí v stanovisku Alfy Romeo.

„Želáme mu všetko dobré do jeho zaslúženého dôchodku, ktorý si on a jeho rodina budú môcť užívať po skončení posledných pretekov v Abú Zabí. Medzitým sa však tešíme na spoločný záver sezóny, aby sme takú úchvatnú kariéru zakončili spôsobom, aký si zaslúži.“

Klobúk pred jedným z najlepších jazdcov svojej generácie zložil aj jeho súčasný šéf Frédéric Vasseur. Ten sa s pretekármi stretáva celý svoj život, no taký ako Kimi nie je žiadny z nich.

„Niet na svete takého jazdca, akým je Kimi Räikkönen,“ prehlásil Vasseur. „Jeho prítomnosť, jeho charizma a jeho jedinečný prístup sú spolu s jeho vrodenými schopnosťami dôvodom, prečo mu tento tím dal v roku 2001 šancu. Stal si sa legendou nášho športu spôsobom, aký čísla a štatistiky nedokážu vyjadriť.“

„Bolo mi potešením s ním pracovať a myslím, že hovorím za všetkých v tomto tíme, keď poviem, že Kimi sa do histórie našej stajne a nášho športu zapísal nezmazateľným spôsobom,“ dodal Vasseur.

Na sociálnej sieti mu vyjadril svoju poklonu aj jeho súčasný a zároveň posledný tímový kolega, Antonio Giovinazzi. „Len málokto zanechal v F1 takú stopu. Navždy budem vďačný za to privilégium byť tvojim tímovým kolegom. Ďakujem, Maestro,“ napísal taliansky pretekár na Twitteri.

Súvisiace články