logo F1online.sk

Presunúť preteky na pondelok nie je možné, konštatuje Masi

Lance Stroll, Aston Martin zozadu, svetlá do dažďa
© Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala29. 8. 2021

Meteorológovia už po prvom dnešnom prerušení upozorňovali na to, že dnes sa toho zrejme veľa neodjazdí. Ich slová sa napokon naplnili a až na pár kôl za bezpečnostným vozidlom sme autá na trati skutočne nevideli. Prečo sa teda preteky nepresunuli na pondelok? Vysvetľuje Michael Masi…

Dnešné preteky sa mali začať o 15:00, no kvôli silnému dažďu sa to nepodarilo. Trojhodinový časový limit, do ktorého sa podľa športových pravidiel musí veľká cena skončiť, však už v tej chvíli plynul. Návrh, aby sme preteky presunuli na pondelok, sa preto zdal byť neuskutočniteľný.

V tom však riaditeľstvo pretekov vytiahlo žolíka. Podľa Medzinárodného športového kódexu FIA prerušilo plynutie časového limitu, pričom si uplatnenie tohto pravidla vysvetlilo zásahom “vyššej moci”. Zrazu sa už nápad presunúť preteky na pondelok nedal úplne vylúčiť.

Podľa Michaela Masiho však takýto scenár aj tak neprichádzal do úvahy. “Nemáme žiadnu možnosť presunúť preteky na zajtra,” vysvetlil v rozhovore pre Sky Sports. “Samozrejme, že z pohľadu FIA a F1 je bezpečnosť prvoradá pre jazdcov, tímy a všetkých divákov.”

“Využili sme každú jednu príležitosť, ktorú nám dávajú pravidlá a Medzinárodný športový kódex, aby sme maximalizovali šancu, že budeme môcť pretekať. Žiaľ, v tomto prípade sme nedokázali odjazdiť celú dĺžku pretekov, no vďaka ustanoveniam v športovom kódexe sme zastavili časomieru, aby sme sa pokúsili nájsť nejaké okno a mali aspoň nejakú aktivitu na trati,” pokračoval riaditeľ pretekov.

Tá napokon netrvala veľmi dlho. Ak by sa však preteky odložili na pondelok, určite by boli šance vyššie… Masi trvá na tom, že to nie je možné: “Máme celý rad dôvodov. Celý zoznam by mal niekoľko stránok počnúc organizátormi, cez všetkých, čo sú tu, až po všetkých nás. Skrátka nemáme možnosti posunúť to na nasledujúci deň.”

Pondelňajšie preteky by skutočne boli problémom. Z pohľadu logistiky by nielen tímy, ale aj Pirelli, FIA a F1 museli prekopať svoj cestovný harmonogram, ktorý si chystajú celé mesiace dopredu. Na okruhu by museli zostať aspoň o deň dlhšie celé televízne štáby, novinári, fotografi, zdravotníci i maršáli, ktorí sú častokrát dobrovoľníci a v pondelok idú do práce. Televízie by museli meniť pondelňajší program a hľadať komentátorov, ktorí majú v pondelok takisto iné povinnosti. Zmena by len na okruhu zasiahla približne dve tisícky ľudí. O fanúšikoch sa ani nemusíme baviť.

Kontroverziu však spôsobilo niečo iné. Lewis Hamilton obvinil Formulu 1 z toho, že pár kôl za bezpečnostným vozidlom boli len akýmsi divadielkom, ktorým sa vedenie snažilo vyhnúť finančným výpadkom. Je totižto pravdepodobné, že ak by sa preteky oficiálne neodjazdili, tak by televízie, sponzori a partneri mali nárok na vrátenie časti svojich peňazí.

Podľa Masiho však bol pokus reštartovať preteky úprimný. “Spravili sme to, aby sme videli, aké sú podmienky. Sme v neustálom kontakte s naším oficiálnym poskytovateľom meteorologických služieb, nuž a objavilo sa jedno okno, ktoré vyzeralo, že by mohlo vyhovovať s tým, že máme požiadavku vydať všetkým varovanie desať minút vopred. Viacero tímov nám povedalo to isté, a síce, že tiež zbadali to okno. Videli, o čo sa snažíme — nájsť to okno v počasí. Potom nás však počasie opäť dostalo.”

Súvisiace články