logo F1online.sk

Oficiálne! Fernando Alonso pilotom Renaultu

Fernando Alonso
© Twitter/McLaren
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík8. 7. 2020

Od včera sme čakali prakticky už len na oficiálne potvrdenie. Automobilka Renault práve oznámila, že od roku 2021 počíta s jazdeckým duom, Fernando Alonso – Esteban Ocon. Kruh udalostí sa tak nádherne uzavrel.

„El Nano“ vstúpil do Formuly 1 v roku 2001 vo farbách Minardi. V roku 2002 začalo jeho pôsobenie v Renaulte, najprv v úlohe testovacieho, potom aj permanentného pilota. Alonso s francúzskym tímom získal svoje najväčšie úspechy v kariére, vrátane dvoch majstrovských titulov.  Medzi rokmi 2003 a 2006 celkovo pätnásťkrát vystúpil na pódiu na najvyšší stupienok.

Nasledovala neúspešná, kontroverziami opradená ročná anabáza v McLarene, po jej skončení sa Alonso opäť vrátil do Renaultu, kde pridal ďalšie dve víťazstvá. S francúzskym tímom tak získal 17, z celkového počtu 32 víťazstiev.

Od roku 2010 pôsobil Fernando vo Ferrari, s ktorým bol dvakrát veľmi blízko zisku titulu, potom strávil štyri neúspešné roky v McLarene, aby koncom sezóny 2018 Formulu 1 opustil. Sústredil sa na ďalšie projekty. Dvakrát vyhral 24 hodín Le Mans, raz 24-hodinovku v Daytone, pokúšal sa ovládnuť slávny ovál v Indianapolise a šťastie skúšal dokonca aj na Dakare. Jeho „zasnúbenou zemou“ však vždy bola Formula 1, čo potvrdil aj svojim podpisom na novej zmluve s Renaultom.

Francúzsky tím si tejto veľkej novinky urobil poriadnu šou. Najprv pridal video so zvukom motora V10 Renaultu, s ktorým Alonso slávil tituly. O pár minút neskôr k nemu pridali aj tvár španielskeho šampióna a až potom prišlo oficiálne oznámenie.

„Podpísanie Fernanda je súčasť dlhodobého plánu skupiny Renault pokračovať vo svojom spojení s Formulou 1 a vrátiť sa na čelo štartového poľa. Jeho prítomnosť v tíme je obrovským prínosom po športovej stránke, no Fernandovo prepojenie s našou značkou jej prinesie ešte oveľa viac. Puto medzi ním, tímom a fanúšikmi je veľmi silné, čo z neho robí našu prirodzenú voľbu,“ povedal boss Renaultu Cyril Abiteboul.

„Odhliadnuc od minulých úspechov je to pre obe strany odvážny ťah. Jeho skúsenosti a odhodlanie nám umožnia dostať zo seba to najlepšie, aby sme tak navzájom jeden druhého potlačili k dokonalosti, ktorú si súčasná Formula 1 žiada. Fernando prinesie do nášho rýchlo rastúceho tímu pretekársku kultúru a víťaznú mentalitu, s ktorou prekonáme budúce prekážky. Spolu s Esteabnom bude jeho úlohou pomôcť tímu čo najlepšie sa pripraviť na podmienky roku 2022 a nasledujúce,“ dodal Abiteboul.

„Renault je moja rodina, sú to moje najkrajšie spomienky vo Formule 1 na dva majstrovské dva tituly. No pozerám sa vpred. Som pyšný a plný emócii, vraciam sa do tímu, ktorý mi dal šancu rozbehnúť svoju kariéru a teraz mi dáva šancu vrátiť sa na tú najvyššiu úroveň. Moje ambície sú ambíciami tímu a projektu Renaultu v F1. Ich progres počas tejto zimy ma napĺňa dôverou smerom k sezóne 2022. Všetky svoje skúsenosti odovzdám tímu, inžinierom, mechanikom i tímovým kolegom. Tím má prostriedky a vôľu vrátiť sa na pódium, rovnako ako ja,“ povedal Alonso.