logo F1online.skF1online.sk

Bottas o svojej budúcnosti: Možno niečo viem, možno nie

Valtteri Bottas
© Mercedes
Milan Kubala
Milan Kubala26. 8. 2021

Zasadací poriadok štvrtkovej tlačovej konferencie vytvoril dvojicu pozostávajúcu z Valtteriho Bottasa a Georgea Russella. Je teda prirodzené, že hneď na úvod belgického víkendu sa rozoberala budúcnosť týchto pretekárov. Obaja svorne konštatovali, že momentálne ešte nie je čo oznamovať, no na druhej strane odmietli potvrdiť alebo vyvrátiť, či už padlo finálne rozhodnutie.

Mercedes pred letnou prestávkou avizoval, že v priebehu pauzy sa bude o všetkom rokovať. Všetko nasvedčovalo tomu, že s návratom na okruhy sa dočkáme aj potvrdenia toho, či v Mercedese zostane Valtteri Bottas, alebo ho nahradí George Russell. Situácia sa zmenila pred pár dňami, keď Toto Wolff posunul termín na september.

Ako Bottas s Russellom na tlačovke potvrdili, dôvodom je, že “ešte nemáme žiadne novinky, o ktoré by sme sa mohli podeliť”. Valtteri Bottas následne odpovedal na otázku, či to nie je trochu prekvapením, keďže v Maďarsku sa hovorilo o tom, že po letnej prestávke by sme mohli mať jasno. “Ani nie, možno niečo viem, možno nie, ale teraz nemáme o čom informovať.”

“Nemáme sa s vami o čo podeliť,” pripojil sa George Russell. “Samozrejme, že sme počas letnej prestávky rokovali, ale momentálne nemáme v rukách nič, čo by sme mohli oznámiť, či už jedným alebo druhým smerom. Tento víkend nemáme nič a ak mám byť úprimný, pravdepodobne ani ten budúci, čo podľa mňa nie je problém. Veci treba spraviť radšej poriadne ako rýchlo.”

Mercedes vlani uzatváral jazdeckú otázku päť minút pred dvanástou — ak nie po dvanástej. Už od leta sa posúvali deadliny, pričom o Hamiltonovi sa napokon rozhodlo až vo februári. V prípade, ak by Valtteri Bottas prišiel o svoje miesto a celá vec by sa naťahovala ako vlani, mohlo by mu to spôsobiť problém, veď ktovie, či už zvyšné tímy nebudú mať plno.

Russell však nemá obavy z toho, že by odklad spôsobil nejaké komplikácie. “Obaja máme kus šťastia, že sa o nás stará Mercedes a obaja mu veríme, že nech už je budúcnosť taká alebo onaká, tak sa o ňu postarajú. Z mojej strany v tom nevidím žiaden problém, či už to príde zajtra alebo po Abú Zabí, musíte dôverovať ľuďom, ktorí na vás dozerajú.”

Jedno možné vysvetlenie dnešných vyjadrení by mohlo vyzerať tak, že obaja už vedia, kto bude v roku 2022 sedieť vedľa Lewisa Hamiltona. Avšak Toto Wolff už pred pár týždňami ubezpečil, že ak Valtteri Bottas bude musieť z tímu odísť, tak mu chce nájsť miesto v inom tíme F1. Je teda možné, že momentálne čakáme na výsledky rokovaní medzi Bottasom, Mercedesom a buď Williamsom, alebo Alfou Romeo. Bottasovo meno je totižto spájané s týmito dvoma stajňami.

Fínsky jazdec na dnešnej tlačovke nechcel vysvetliť, či už poznajú verdikt Mercedesu a či plán vyzerá tak, že oficiálne potvrdenie príde až neskôr. “Nemáme nič, o čo by sme sa mohli podeliť. Nemusím objasňovať dôvody, prečo je tomu tak.”

Rovnako ako Russell ani on nevidí problém v tom, že ešte budeme čakať. “Nie je to nič problematické, pre mňa to nie je nič nové,” konštatuje Bottas, ktorý počas jeho pôsobenia v Mercedese nikdy nedostal dlhší ako jednoročný kontrakt. “S celou situáciou som v pohode, len sa chcem koncentrovať na tento víkend. Som si istý, že nasledujúce týždne vďaka pretekovej trojičke a súboju, ktorý je pred nami, ubehnú ako voda. Všetko sa napokon vyrieši a uvidíme.”

Súvisiace články

Diskusia