logo F1online.sk

Mazepin: Duševné zdravie je dôležitá vec

Nikita Mazepin
© Haas
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko21. 8. 2021

Poriadnu vlnu kritiky si v pred svojim nástupom do prvej sezóny, ale najmä počas nej vyslúžil ruský nováčik Nikita Mazepin v službách tímu Haas. V rozhovore vyzdvihuje silu duševného zdravia pilota Formuly 1.

Mazepin zaznamenal v úvodných 11 pretekov množstvo šmykov, vďaka čomu si vyslúžil aj neslávne známu prezývku „MazeSpin,“ ktorú svojim darčekom zvýraznil aj šéf tímu Haas, Günther Steiner.

Niet pochýb, že výkony ruského mladíka boli pre mnohých sklamaním. Nikita sa však zlepšuje a v uplynulých pretekoch začínajú jeho výkony ukazovať známky konzistentnosti. Naopak, tím Haas zaznamenal niekoľko vážnych kolízií Schumachera.

„Prešiel som si náročným obdobím, obdobím učenia sa,“ odpovedal Mazepin pre GP Fans Global. „Myslím si, že duševné zdravie je dôležitá vec. Sú tu ľudia, ktorí bojujú oveľa viac ako ja, takže sa nemôžem sťažovať.“

„Nakoniec, keď prídem na pretekársky okruh v Bahrajne, je pre mňa všetko nové,“ pokračoval Mazepin. „Myslím si, že sebadôvera, o ktorej hovoríte, súvisí skôr s tým, že si nie som istý tým veľmi rýchlym novým autom, v ktorom som mal iba jeden a pol dňa testovania. Je zrejmé, že testovanie je jedna vec. Ďalšou vecou je 19 veľmi rýchlych pilotov vo veľmi vysokej rýchlosti.“

„Život je jedna veľká krivka učenia. Zlepšujem sa vo všetkom, čo robím, a snažím sa zlepšovať každý deň,“ zhodnotil 22-ročný mladík.

Svoj pohľad pridal aj šéf tímu Haas, Günther Steiner. Povedal: „Súčasťou toho celého je aj správanie.“

„Ak by nebol v tých titulkoch, bola by to dobrá vec. Myslím si, že na začiatku to vyzeralo ako nekonečný príbeh. Akonáhle to začalo miznúť, nepovedal by som, že veci nikdy nezmiznú úplne, ale oni sa rozplynú,“ uzavrel Steiner.