logo F1online.sk

Alonso o prehranom finále sezóny 2012: Massa plakal ako dieťa

Fernando Alonso
© Alpine Media
Ladislav Király
Ladislav Király19. 8. 2021

Fernando Alonso získal svoje dva majstrovské tituly ešte v rokoch 2005 a 2006, takže naposledy sa mu to podarilo pred pätnástimi rokmi. Blízko však bol aj v sezónach 2007, 2010 a 2012, no svoju kvalitu už najvyšším vavrínom nekorunoval.

Keď si zaspomíname na rok 2010, tak v poslednom podujatí rozhodla akási strategická chyba Scuderie Ferrari. Alonso svojou stratégiou kopíroval Marka Webbera, aby následne v Abú Zabí uviazol za Vitalijom Petrovom a z titulu sa tešil Sebastian Vettel.

V roku 2012 Alonso pred záverečnými pretekmi strácal na Vettela trinásť bodov, ale už po prvom kole bol na tom omnoho lepšie. Vettel kolidoval a prepadol sa, no vďaka vydarenej stíhacej jazde napokon predsa len získal titul.

Fernando Alonso bol smutný, ale ešte smutnejší bol jeho kolega Felipe Massa. Ten vraj po svojich domácich pretekoch v Brazílii plakal ako malé dieťa.

„Prišli sme o titul a Felipeho som chcel objať. On však extrémne plakal,“ zaspomínal si Alonso v rozhovore pre Sky Sports na preteky, v ktorých skončil druhý za Jensonom Buttonom. Massa prešiel cieľom tretí.

„Čakal som na neho a ostal som šokovaný. Nie preto, že som prišiel o titul, ale preto, že Felipe tak extrémne plakal. Obaja sme boli na pódiu, ja druhý a on tretí. V podstate sme mali byť šťastní, ale Felipe plakal ako dieťa,“ dodal Fernando Alonso.

Alonso a Massa jazdili vo Ferrari bok po boku v rokoch 2010 až 2013. Najpamätnejší okamih tejto spolupráce prišiel v Hockenheime 2010, kde si Massa vypočul hlášku „Fernando is faster than you.“

Dodajme, že Ferrari obsadilo v roku 2012 medzi konštruktérmi druhé miesto so 60-bodovou stratou na Red Bull. V tomto smere bolo rozhodnuté už pred posledným podujatím.

Súvisiace články