logo F1online.sk

Nový simulátor spúšťa aj Alfa Romeo, práce na ňom trvali dva roky

Antonio Giovinazzi
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík12. 8. 2021

Simulátory sú v súčasnosti vo Formule 1 jedným z najužitočnejších pracovných nástrojov. Spustenie úplne nového, ktorý vraj má byť najlepší na svete, nedávno oznámilo Ferrari. Nový simulátor však dokončujú aj v Alfe Romeo. Po asi dvoch rokoch práce ho v Hinwile konečne spúšťajú do prevádzky.

Tím si ho pôvodne objednal ešte v roku 2019. Prišiel však Covid a s ním súvisiace problémy (vrátane finančných), čo práce spomaľovalo a odďaľovalo jeho spustenie. Pred štartom tejto sezóny sa technický riaditeľ tímu Jan Monchaux vyjadril, že simulátor ešte nie je pripravený, aby poslúžil ako nástroj pri vývoji monopostu. V Hinwile preto usilovne pracovali na korelácii, s ktorou pomáhal aj Robert Kubica. Jeho jazdy vo voľnom tréningu v Španielsku, Štajersku a Maďarsku boli zamerané práve na toto.

„Covid v minulom roku značne postihol naše pôvodné plány,“ priznal pre portál The Race Monchaux. „Vytvorili sme preto špecializovanú pracovnú skupinu, ktorá to dostala za úlohu a zaradili to medzi naše hlavné priority.“

„Piloti sú spokojní s úrovňou korelácie a simulátor sa už stal cenným pracovným nástrojom, ktorý budeme využívať stále viac a viac.“

Alfa Romeo po tejto stránke za konkurenciou zaostávala. Dôvodom boli aj finančné problémy, ktorých pôvod spadá sčasti ešte do roku 2016 a odpredaju Sauberu do rúk skupiny Longbow Finance. Monchaux je v súčasnosti optimistický. Po stránke korelácie dát medzi simulátorom a realitou na trati urobil tím značný pokrok, avšak pripomína, že korelácia je nikdy nekončiaci proces.

„Simulátor je ako veterný tunel, práca na ňom nikdy neskončí. Korelácia môže byť vždy ešte lepšia. Všetko je OK pokým sa neukáže, že sa objavil nejaký problém s koreláciou,“ hovorí Monchaux.

„Toto všetko sa však ešte len ukáže, keď ho začneme aktívne využívať. Blížime sa do bodu, v ktorom sa pre nás nový simulátor stane dôležitým prínosom pri práci. V tejto oblasti náš tím v posledných rokoch za konkurenciou zaostával.“

„Každá stajňa má vlastný simulátor alebo aspoň používa solídne vybavenie niektorého svojho partnera. Sme teda o krok pozadu. Som si však istý, že túto medzeru odstránime,“ dodal Monchaux.

Súvisiace články