logo F1online.sk

Räikkönen v rozhovore odhalil, ktoré je jeho najobľúbenejšie auto v kariére

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko10. 8. 2021

Kimi Räikkönen je súčasťou série Formuly 1 už od roku 2001. S krátkou prestávkou v rely či Nascar tak súťaží už takmer 20 sezón. 41-ročný fínsky pretekár nám v nedávnom rozhovore prezradil, ktorý monopost v jeho kariére je jeho najobľúbenejším.

„Buď to bolo Ferrari (2007), s ktorým sme vyhrali,“ povedal Kimi. „Alebo McLaren z roku 2005, koniec roku 2004. V roku 2006 bolo auto skutočne veľmi dobré, ale motor očividne nebol dosť dobrý. Ale myslím si, že tie pneumatiky Michelin, keď ste si mohli vybrať, čo chcete použiť, to bolo naozaj pekné.“

„Každý mohol mať svoje vlastné želanie a došlo k niekoľkým pekným bitkám,“ zaspomínal si fínsky pretekár.

Aj keď sa Formula 1 vyvíjala ďalej, počas dlhej Räikkönenovej kariéry, Kimi tvrdí, že sa zmenili len detaily tohto športu. Fínsky pilot verí, že jazdný aspekt ostáva takmer rovnaký ako pred dvoma desaťročiami.

„Je tu viac ľudí, väčšie obytné priestory, väčšie továrne, všetky tieto veci, je to viac … na všetkých malých detailoch teraz záleží oveľa viac, ako keď som začínal,“ vysvetlil Kimi Räikkönen.

„Myslím si však, že jazdná časť sa až tak veľmi nezmenila. Dokonca aj pravidlá sa zmenili, niektoré autá sú rýchlejšie, niektoré pomalšie, pretože pravidlá sa z roka na rok menia, ale úprimne povedané, ak je to päťsekundový rozdiel, naozaj to nie je cítiť,“ pokračoval šampión z roku 2007.

„Môže to byť veľa pri meraní času, ale keď idete okolo, je to takmer rovnaké, kvalifikácia či preteky. Až tak na to netlačíme, lebo máme plné nádrže, ale to nezmení kolo,“ povedal Räikkönen.

„Pochopiteľne, v minulosti boli preteky o niečo spravodlivejšie. A ak tam niekto bol, nevytlačil si ho preč. Niekedy áno, ale bolo to úplne iné,“ uzavrel Kimi Räikkönen.

Súvisiace články