logo F1online.sk

Saudský promotér sa rozprával s jazdcami o ľudských právach, Hamilton medzi nimi nebol

Saudská Arábia, Džidda
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík26. 7. 2021

Formula 1 v decembri po prvýkrát zavíta do Saudskej Arábie. Kráľovná motoršportu uzavrela s touto krajinou až desaťročný kontrakt, čo znamená, že bude súčasťou kalendára minimálne do roku 2030. Saudi momentálne dokončujú supermoderný okruh v Džidde a o štyri mesiace bude všetko pripravené. To je síce pekné, avšak nesmieme si zatvárať oči pred skutočnosťou, že táto krajina patrí medzi najkrutejšie diktatúry na svete.

Tučná zmluva s Veľkou cenou Saudskej Arábie a štátna ropná spoločnosť Aramco ako jeden z titulných partnerov Formuly 1. Ako sa toto zlučuje s hodnotami, ktoré F1 presadzuje v rámci iniciatívy We Race As One? Zrejme nezlučuje. A tak nám nezostáva iné než akceptovať skutočnosť, že peniaze budú mať vždy väčší hlas. Darmo sa bude saudská absolutistická diktatúra oháňať, že krajina urobila po stránke ľudských práv veľký pokrok. Homosexualita je v tejto krajine stále zločin, za ktorý hrozia fyzické tresty, verejný prejav príslušnosti k inému náboženstvu než islamu sa taktiež trestá násilím a to ani nehovoríme o „právach“ žien v tejto krajine. Ozve sa v decembri vôbec niekto a vznesie túto otázku verejne? Zrak sveta sa bude upierať hlavne na samotných jazdcov, no saudskí promotéri už teraz sršia sebadôverou.

„Stretol som sa v Silverstone s niektorými jazdcami. Nebudem ich menovať, ale Lewis Hamilton nebol jedným z nich. Vypočul som si ich obavy a otvorene o tom s nimi hovoril,“ povedal princ Chálid bin Sultán Ál Faisal, ktorý je promotérom saudskej GP a zároveň predsedom Saudskej automobilovej a motocyklovej federácie. Faisal je taktiež príslušníkom saudskej kráľovskej rodiny, ktorá krajinu riadi.

„Povedal som im: ‚Počujte, nebudem vám nič hovoriť, prídete do Saudskej Arábie a uvidíte to na vlastné oči. Ak chcete prísť ešte pred začiatkom podujatia, tak môžete a posúdite sami.‘ Môžem o svojej krajine povedať čokoľvek, ale najlepšie bude, keď prídu a uvidia to na vlastné oči. Majú možnosť stretnúť miestnych obyvateľov a urobiť si vlastný názor,“ povedal Faisal.

„Som si istý, že majú priateľov v tímoch Formuly E alebo Dakaru, ktorých sme už hostili. Nech sa spýtajú ich.“

„Môžete tiež úplne slobodne navštíviť našu krajinu a potom otvorene povedať svoj názor. Sme spokojní s tým, ako sme pokročili a kam smerujeme. Nemáme problém o tom diskutovať,“ dodal Faisal.

Aby sme však Faisalove slová dali na pravú mieru, tak bol to práve Hamilton, ktorý začiatkom roka poukázal na „obrovský problém“, ktorým sú ľudské práva v niektorých krajinách, v ktorých Formula 1 preteká. Hovoril o tom počas prvého víkendu sezóny v Bahrajne, ktorý je tiež neslávne známy svojim autoritárskym režimom. Skutočnosť, že sa Faisal s Hamiltonom v Silverstone nestretol nie je odrazom toho, že sa sedemnásobný šampión touto problematikou nezaoberá.

Práve od Hamiltona alebo Sebastiana Vettela časť verejnosti očakáva, že sa počas víkendu ozvú a poukážu na verejne známy problém v tejto krajine.

„Toto je súčasť našej stratégie. Chceme Saudskú Arábiu otvoriť svetu, chceme poskytnúť kvalitný život každému, či už saudským občanom alebo komukoľvek, kto našu krajinu navštívi. Veľká cena nám pomôže naplniť naše ciele,“ dodal Faisal.

Súvisiace články