logo F1online.sk

Ticktum cíti šancu. Williams už nehľadá „platiča“, ale toho najlepšieho

Dan Ticktum
© Twitter/Carlin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík24. 7. 2021

Mnohé miestečká na štartovom rošte sezóny 2022 ešte nie sú obsadené. Už tradične na ne číhajú aj mladíci z Formuly 2, ktorí cítia svoju šancu. Pre budúci ročník pritom nemáme potvrdeného žiadneho nováčika. Kandidátov je viacero, napríklad Callum Ilott, Robert Švarcman alebo Dan Ticktum.

Životopis Dana Ticktuma je plný excesov a nebudeme ho znova pripomínať, keďže je pomerne známy. Zamerajme sa radšej na jeho pretekárske kvality, ktoré sú na veľmi vysokej úrovni. Britský mladík je momentálne v celkovom hodnotení F2 na štvrtom mieste a jeho rýchlosť je naozaj skvelá. Patrí Williamsu, ktorý ešte nepotvrdil ani jedného pilota pre sezónu 2022.

„Na Formulu 1 sa nedá nemyslieť. Môžete sa so mnou hádať, ale hneď niekoľko rokov mi do Formuly 1 chýbal už len krok. Prvýkrát to bolo s Red Bullom prehlásil Ticktum.

Skutočne, Dan pôvodne patril do kádra Red Bullu, odkiaľ ho však Helmut Marko po jeho slabých výkonoch v japonskej Super Formule vyhodil. Ticktum potom našiel spoločnú reč s Williamsom a zahájil novú ofenzívu.

„Teraz mám dobrú príležitosť s Williamsom. Ak mám byť úplne úprimný, tak neviem, aká je vlastne situácia. Jediné, čo mi môj šéf povedal bolo, aby som robil svoju prácu tu vo Formule 2. A presne to aj robím. No aj keby som vedel, či to miesto dostanem alebo nie, stále by som sa usiloval skončiť čo najvyššie,“ povedal Ticktum.

„Prakticky na každej trati máme silný balík. Potrebujem jazdiť víkendy ako bol tento v Silverstone, zbierať dobré body a byť konzistentný. Rozhodne môžem útočiť na najlepšiu trojku v celkovom hodnotení,“ dodal britský mladík, ktorý v tíme Carlin nahradil Júkiho Cunodu.

Ticktumove pretekárske kvality sme už spomenuli, musíme však spomenúť aj jeho slabiny, ktoré sa za tie roky vôbec nezmenili. Prvou je jeho hlava, druhou štýl komunikácie. Dan mohol byť momentálne pohodlne na čele šampionátu. Je však „až“ štvrtý a môže si za to sám. Niekoľkokrát hľadal miesto tam, kde skrátka nebolo a urobil manévre, ktoré si mal premyslieť. Vo Formule 2 je pritom práve konzistencia kľúčom k úspechu. Spomeňte si napríklad na Baku, kde ho jeho optimistický manéver stál možno aj víťazstvo. A čo viac, jeho súper Théo Pourchaire z nehody vyviazol so zlomenou rukou. Ticktum, ktorý v pretekoch pokračoval, na následný trest od komisárov reagoval spŕškou nadávok, sťažností a vulgarizmov, ktoré trvali počas celej dĺžky pretekov.

Pre rodáka z Londýna môže byť potešujúci aspoň fakt, že Williams po zmene majiteľov už nehľadá „platičov“. Ticktumov otec Mark síce je úspešný podnikateľ, ale zase nie až taký úspešný, aby mohol svojmu synovi „kúpiť“ sedačku vo Formule 1.

„Chceme tých najlepších dostupných jazdcov, ale tiež takých, ktorí chcú za Williams jazdiť a vedia, čo tento tím vyžaduje. Pilot, ktorý chce v budúcom roku získať titul, celkom iste neskončí u nás. Chceme však niekoho, kto tento tím môže vrátiť späť na vrchol, bude ho podporovať a viesť. V súčasnosti vidíme, že záujem o sedačku v tomto tíme rastie, čo je len dobré,“ povedal šéf Williamsu Jost Capito.