logo F1online.skF1online.sk

Ticktum: Mal som problém byť normálny

Dan Ticktum
© Twitter/Carlin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 8. 2021

Svet motoršportu je naozaj veľký a veľmi ľahko sa v ňom dokážete stratiť. Presadiť sa medzi najlepších nie je jednoduché, či už po jazdeckej, finančnej alebo politickej stránke. Čistá rýchlosť nestačí, musíte tiež používať hlavu a každému ukázať, že ste inteligentná osoba, inak vám to Formula 1 dá poriadne „vyžrať“, najmä ak nemáte dostatočnú finančnú podporu. Dan Ticktum toto všetko dobre vedel, ale napriek tomu sa nedokázal prispôsobiť.

Pripomínať jeho excesy je zbytočné. Veľká pozornosť sa strhla nad jeho nedávnou kontroverziou a pospevovaním „Latifi je hovno“, krátko po odchode z akadémie Williamsu. Nedozvedeli sme sa však (a možno sa ani nedozvieme), prečo vlastne musel odísť. Je vysoko pravdepodobné, že to nebolo dobrovoľné. Dôvodom môžu byť napríklad peniaze, ale pokojne aj niečo iné.

Nebudeme sa vracať na začiatky kariéry 22-ročného Angličana. Vráťme sa len do roku 2019, kedy sa pokúsil reštartovať svoju kariéru a vybojovať miesto v Formule 1. V tom čase sa upísal Williamsu a vstúpil do jeho akadémie. V roku 2020 jazdil v F2 vo farbách tímu DAMS a šuškalo sa, že spolupráca francúzska stajňa – britský mladík s „prerezanou hubou“ nefungovala. Ticktumova prítomnosť vraj mala negatívny vplyv na nálady vo vnútri tímu a rozchod bol nevyhnutný.

V tomto roku sa upísal Carlinu a všetko vyzeralo dobre. Ticktumove výkony sú naozaj dobré, aj keď ani teraz sa nevyhol hlúpym chybám na trati, zbytočným penalizáciám a strate bodov. Rodák z Londýna na to nikdy nereagoval pokorne, ale zakaždým s dávkou frustrácie a vulgarizmov.

„Stále jazdím vo Formule 2. Moja budúcnosť však záleží od sponzorov a od toho, čo budú chcieť oni. Ide samozrejme aj o peniaze, ktoré rozhodnú o tom, či budem pokračovať,“ povedal Ticktum na Twitchi. „Som realista a viem, že do Formuly 1 sa teraz asi nedostanem.“

Práve F1 bola Ticktumovým ultimátnym cieľom. Niekoľkokrát povedal, že ak sa nedostane do Formuly 1, tak ukončí kariéru. O konci však Dan zatiaľ nehovorí.

„Formula 1 je prostredie politicky a finančne orientované. Potreboval som skrátka hrať ich hru a s tým som mal problém, mal som problém byť normálny. Bohužiaľ, taký je môj charakter,“ povedal Ticktum.

„Nemienim sa však vzdať. Som si istý, že budem niekde pretekať. Dúfam však, že budem môcť zostať v F2 a zakončím túto sezónu zakončiť dobre, čo mi otvorí možnosti pre budúci rok. Snáď sa to aj podarí,“ dodal britský mladík.

Súvisiace články

Diskusia