logo F1online.sk

Ticktum: Pokým mám pekné auto a pekný dom, som celkom spokojný

Dan Ticktum
© Twitter/Carlin
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 1. 2022

Britský pretekár Dan Ticktum bol svojho času považovaný za ozajstný pretekársky klenot. Na dvere Formuly 1 klopal viackrát a minimálne v jednom prípade (s Red Bullom) bol naozaj blízko. Napokon sa mu to nepodarilo, z čoho môže obviňovať v prvom rade seba, až potom všetko ostatné a všetkých ostatných. Rodák z Londýna teraz skúsi šťastie vo Formule E.

Aj keď teraz už nemá problém priznať, že za sklamania vo svojej kariére si môže aj sám, stále je cítiť, že jeho osobnosť sa zmenila len málo. O excesoch tohto mladíka sa toho napísalo už veľa. Ani jeho posledné dva roky vo Formule 2 sa bez nich nezaobišli. Sezónu zakončil na celkom peknom štvrtom mieste, no keby si „odpustil“ viaceré svoje chyby, pokojne mohol v súboji o titul vyzvať Oscara Piastriho.

Ako napríklad v Baku, kde hlúpym manévrom spôsobil nehodu, pri ktorej si Théo Pourchaire privodil zlomeninu ruky. Keď sa dozvedel o svojej penalizácii, nasledovala spŕška nadávok a vulgarizmov, ktoré pokračovali aj po skončení pretekov. V tých pretekoch pritom mal skvelé tempo a o víťazstvo sa pripravil úplne sám.

Taktiež sa „preslávil“ svojim výrokom „Latifi je hovienko“ na Twichi. V tom čase už vedel, že jeho dni v akadémii Williamsu sú spočítané a takto zrejme prejavil svoju frustráciu nad tým, že dvere do Formuly 1 sú preňho definitívne zatvorené. Jeho kroky tak napokon povedú do Formuly E.

„Snažím sa téme Formuly 1 vyhnúť, ako sa len dá, ale pozrite, je tam len obmedzený počet miest. Všetko si musí perfektne sadnúť, aby sa to podarilo. Existuje množstvo dôvodov, prečo sa to mne nepodarilo, niektoré som si zavinil sám, iné nie,“ povedal Ticktum.

Ten sa ešte nie tak dávno zastrájal, že ak sa mu nepodarí dostať do F1, tak ukončí kariéru. Napokon si to však rozmyslel, motoršport ho stále láka. Nakoniec, kto by mu niečo také mohol zazlievať?

„Všetci vieme, že svet sa uberá elektrickým smerom, motoršport nevynímajúc. Cítim, že z pohľadu inovácií bude Formula E čoraz aktuálnejšia. Ako som povedal, vo Formule 1 mi to nevyšlo, ale cítim, že je len veľmi málo miest, ktoré sú lepšie než Formula E,“ dodal Ticktum.

Nová sezóna tohto elektrického šampionátu začína budúci víkend. Britský mladík sa predstaví vo farbách tímu NIO 333, ktorý bol v posledných rokoch tým najslabším a aj v tejto sezóne je považovaný za absolútneho outsidera.

„Boli tam nejaké cesty, po ktorých som sa mohol vydať a zabudnúť na motoršport bola jednou z nich. Aj mimo Formuly 1 je toho veľa a určite môžem mať veľmi dobrú kariéru,“ povedal pre časom Ticktum.

„Nepotrebujem mať v živote všetko. V podstate by som povedal, že pokým mám pekné auto a pekný dom, som celkom spokojný. Ak môžem pretekať a dostávať za to plat, čo viac si v živote môžem priať?“ dodal.