logo F1online.sk

Vasseur pripúšťa výmenu oboch jazdcov, Giovinazzi je však „prvý na zozname“

Frédéric Vasseur
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík18. 7. 2021

Sauber predĺžil spoluprácu s Alfou Romeo, čo znamená, že túto taliansku automobilku uvidíme vo Formule 1 aj v nasledujúcich rokoch. Pokračuje tak aj kooperácia s Ferrari, avšak s drobnou zmenou. Kým Scuderia mala doteraz právo obsadiť jednu pretekársku sedačku v tomto tíme, po novom to tak nebude.

Šéf tímu Frédéric Vasseur však prehlásil, že úzka spolupráca s Ferrari pokračuje nielen na poli technickom, ale aj personálnom. Takže aj keď má Francúz po novom voľnú ruku, plánuje vyberať svojich pilotov v kooperácii so Scuderiou. Vo výsledku to zrejme bude vyzerať tak, že aj keď juniori Ferrari už nemajú istotu, stále budú do určitej miery protežovaní v rámci udržania dobrých vzťahov s dodávateľom pohonných jednotiek. Táto otázka môže byť kľúčová pre osud Antonia Giovinazziho.

„Samozrejme, že je na našom zozname. Je súčasťou rodiny a zlepšuje sa. Určite bude prvý na našom zozname pokiaľ ide o budúcu sezónu,“ komentuje Vasseur situáciu okolo talianskeho pretekára.

„Teraz však chcem vidieť zlepšenie a viac výsledkov v pretekoch. Každý je pod tlakom. Ja som pod tlakom, inžinieri sú pod tlakom a aj jazdci musia byť pod tlakom. Toto prostredie je charakteristické tlakom, ktorý tu panuje,“ dodal Vasseur.

Ten niekoľkokrát zopakoval, že si nechá čas na rozhodnutie. Definitíva padne až niekedy na jeseň a do tej doby sa môže každý predviesť, vrátane Giovinazziho. Na stole sú všetky alternatívy, vrátane výmeny oboch súčasných pilotov.

„Kontinuita je výhodou, ale nie nevyhnutnosťou,“ povedal Vasseur. „Zakaždým sa dá povedať, že určitá kontinuita v tíme je dobrou vecou, pretože môžete pracovať s určitou referenciou a môžete porovnávať s minulým rokom a bla, bla, bla.“

„Uvidíme. Rozhodnutie padne, keď na to príde ten pravý čas. Môžeme pokračovať s rovnakou jazdeckou zostavou alebo sa rozhodnúť pre zmenu. Všetko je otvorené. Nemyslím si, že byť pod tlakom musí byť nevyhnutne zlé. Potrebujeme tlak, aby sme podávali lepšie výkony. Nechcem žiť vo svete, kde je všetko jednoduché,“ hovorí Vasseur.

Pokiaľ ide o kandidátov, ktorých môže navrhnúť samotné Ferrari, tak tu máme až štyri mená a je vysoko pravdepodobné, že jedno z nich to miesto napokon obsadí. Je tu súčasný pilot tímu a chránenec Scuderie Antonio Giovinazzi, máme tu vlaňajšieho vicemajstra F2 a súčasného testovacieho pilota Alfy Romeo Calluma Ilotta alebo aktuálne druhého muža celkového poradia F2 Roberta Švarcmana. Nezabúdajme ani na Micka Schumachera, o ktorom sa v posledných týždňoch špekulovalo.

Súvisiace články