logo F1online.skF1online.sk

Alonso: Som hrdý na to, že som tituly nezískal s dominantným autom

Fernando Alonso
© Renault Sport
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2021

S menom Fernanda Alonsa sa spája titul dvojnásobný majster sveta. Španiel vyhral dva šampionáty ešte v úvode svojej kariéry, a hoci mal na dosah niekoľko ďalších, majstrovské oslavy si už nikdy nezopakoval. Je však rád za to, čo má, hoci podľa svojich slov mohol mať pokojne aj päť či šesť titulov.

Alonso zažil vskutku raketový štart. Už vo svojej druhej sezóne získal debutové víťazstvo, nuž a v tej štvrtej sa už tešil z majstrovského triumfu. Roky 2005 a 2006 boli pre rodáka z Ovieda a Renault zlatými, a pre obe strany boli i poslednými. Alonso však toho mohol získať oveľa viac; celkovo aj päť či šesť titulov… “Nuž, povedal by som, že je to tak. Je to pravda.”

“Dvakrát sme boli majstri sveta, štyrikrát sme skončili ako vicemajstri a z toho trikrát o menej ako nejaké tri body,” spomína Fernando Alonso v rozhovore pre agentúru EFE. Naráža tak na roky 2007, 2010, 2012 a 2013, hoci v sezóne 2007 Alonso nebol oficiálnym vicemajstrom. S Lewisom Hamiltonom mali zhodne 109 bodov, no vďaka väčšiemu počtu druhých miest je vyššie uvádzaný britský jazdec.

“Boli sme teda dvakrát majstri sveta. Myslím, že päť alebo šesťkrát sme bojovali o titul do posledných pretekov. A v tých posledných pretekoch sme v 20., 40., alebo 50. kole boli virtuálnymi lídrami v priebežnom hodnotení šampionátu,” vybavuje si napríklad pamätnú VC Abú Zabí 2010 alebo VC Brazílie 2012 pilot Alpine.

V týchto prípadoch to nevyšlo, no Alonsa teší, že tak udatne bojoval. “Som hrdý na to, že som nevyhral šampionáty vďaka tomu, že by som mal v tom roku dominantné auto, alebo pre okolnosti či vďaka šťastiu. Vždy verím, že sme silný tím za každých okolností, nevzdávame sa a bojujeme, aby sme vždy skončili na čele.”

Alonso trikrát zažil situáciu, keď po posledných pretekoch sezóny neveriacky hľadel na výsledky v šampionáte a rátal, kde stratil tie chýbajúce body. Najviac ho musel mrzieť titul v roku 2007, ktorý mu ušiel len o jediný bod.

Rozmýšľať nad tým, kde presne mu prekĺzol pomedzi prsty, však podľa Alonsa nemá zmysel. “V sezóne máte vždy nejaké vrcholy a pády. V roku 2007 sme prehrali o bod. Ten bod sa dal nájsť na mnohých miestach, ale nechcem nad tým tak veľmi rozmýšľať.”

Koniec-koncov, podobne môžu hľadať stratené body aj jeho súperi. “Pri pohľade do minulosti si môžem pomyslieť, že som mal aj šťastie, keď som získal svoje tituly. Räikkönenovi dva alebo tri preteky pred koncom sezóny zlyhal motor, pričom v roku 2005 viedol. V sezóne 2006 Michaelovi odišla pohonná jednotka v Suzuke, čo boli predposledné preteky.”

“Ak si to zrátame, tak možno by som nevyhral tie roky, v ktorých som vyhral, a zase bol by som majstrom v tých sezónach, ktoré som prehral. Je teda lepšie sa uspokojiť s tým, čo máte a užiť si to,” podčiarkol Alonso.

Súvisiace články

Diskusia