logo F1online.sk

Pôjde Schumacher do Alfy? Vasseur sa ešte nechce baviť o jazdeckej dvojke

Mick Schumacher
© Haas
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2021

Hoci Mick Schumacher predvádza v Haase skvelé výkony, celý súťažný víkend ho takmer nie je vidieť. Réžia priameho prenosu na chvost štartového poľa zablúdi len sporadicky, a tak je Schumacher stále v úzadí. Podľa špekulácií insiderov by to však Ferrari chcelo zmeniť a mladíka posadiť do lepšieho auta. Najviac sa, prirodzene, hovorí o Alfe Romeo, hoci jej šéf zatiaľ odmieta rozoberať túto tému.

Mick Schumacher doslova valcuje svojho tímového kolegu. Na kvalifikačné súboje vyhráva 8:1 a v pretekoch bol doposiaľ lepší vždy s výnimkou Veľkej ceny Monaka, na ktorej kvôli problémom s pohonnou jednotkou stratil viac ako polovicu minúty, spadol za Mazepina a keď sa chcel vrátiť späť do čela, dostal od tímu stopku.

Z pohľadu Haasu všetko ide podľa plánu. Günther Steiner dlhodobo hlása, že chce, aby jeho jazdci v tejto sezóne nazbierali skúsenosti a o rok, keď už bude mať Haas schopnejšie auto, ich naplno využili v boji o body.

A hoci majú obaja jazdci s Haasom podpísané aspoň dvojročné zmluvy, Steiner nepôsobí úplne sebaisto. V nedeľu večer totižto na otázku, či Schumacher môže zamieriť do Alfy Romeo, odpovedal slovami: “Sezóna špekulácií sa práve začala. Musíme sa pozrieť na pár vecí, ale nemáme ďaleko od toho, aby sme potvrdili našu jazdeckú dvojicu pre rok 2022.”

Prečo Haas cíti potrebu potvrdiť zotrvanie jazdcov, s ktorými má platné zmluvy? Nejde o žiaden dôkaz, no je to náznak toho, že v súvislosti so Schumacherom sa niečo predsa len deje.

Čo hovorí na aktuálnu situáciu a špekulácie Mick Schumacher? Nič nepotvrdzuje, no ani nevyvracia. “Ja sa koncentrujem na prítomnosť. Samozrejme, že sa budeme baviť aj o tom, čo sa stane v budúcom roku, no to možno o pár týždňov. Momentálne to pre mňa nie je aktuálne. Dôverujem Ferrari, že ohľadom mojej budúcnosti prijme správne rozhodnutia.”

V uplynulých týždňoch sa nad Mickom Schumacherom zamyslel aj Bernie Ecclestone, ktorý sa vyjadril, že Schumacher mal hneď od začiatku zamieriť do Alfy Romeo a zbierať skúsenosti od služobne i vekovo najstaršieho muža na štarte Kimiho Räikkönena.

Podľa otázok, ktoré následne dostal Frédéric Vasseur od novinárov, mal bývalý boss efjednotky dokonca vyhlásiť, že od budúcej sezóny bude Mick Schumacher pilotom švajčiarskej stajne, hoci nájsť vyjadrenie, v ktorom sa mal takto Ecclestone vyjadriť, sa nám nepodarilo.

“Možno vie toho viac ako ja,” odvetil Vasseur v reakcii na Ecclestonove údajné vyjadrenia. Šéf Alfy Romeo nechcel rozoberať ani mená jazdcov, ktorí by mohli o rok sedieť v jeho monopostoch. “Ešte je priskoro o tom diskutovať. Pracujeme spoločne, v posledných dvoch alebo troch mesiacoch nás čaká tona pretekov v rade. Myslím, že to spoločne preberieme až v poslednej fáze sezóny, nie skôr.”

Francúzsky rodák následne vysvetlil, že čakať s rozhodnutím takmer až do poslednej chvíle môže byť výhodné. “Vždy je dobré držať systém pod tlakom,” poznamenal na margo svojich jazdcov. “Nechcem sa k ničomu dlhodobo zaväzovať, nechcem povedať — okej, chlapci, teraz sa môžete uvoľniť a bla, bla. Všetkých treba držať pod tlakom.”

“Formula 1 je o tlaku a my to musíme tak zachovať. Nevieme, čo sa stane okolo nás, v juniorských sériách a na čele štartového poľa. Nechceme sa teda dnes k ničomu zaväzovať. Vieme, že štartové pole sa bude plniť odvrchu. Najskôr sa rozhodne Wolff, potom Horner a v istej fáze príde rad i na nás. Neponáhľame sa, aby sme prijali takéto rozhodnutie. Veci sa však hýbu a nad Kimim určite visí otáznik, no Antonio sa zlepšuje,” doplnil Vasseur.

Nuž a ak by sme mali veriť zákulisným rečiam, tak Mick Schumacher by sa mal stať dedičom práve Kimiho Räikkönena, ktorý v októbri oslávi 42. narodeniny. Podľa novinára Dietera Renckena však o túto sedačku nemusí bojovať sám.

“Začul som rôzne špekulácie o tom, že Bottas by mal v roku 2022 nahradiť Kimiho a nemyslím si, že sú až tak vzdialené realite, ako by sa mohlo zdať. Viacero indícií poukazuje na to, že Valtteri by tam mohol zakotviť,” hovorí Rencken v podcaste RN365. Bottas by sa vraj poľahky mohol stať ambasádorom značky. Okrem toho Bottas v roku 2011 jazdil za Vasseurov tím, keď vyhral šampionát GP3, nuž a Wolff s Vasseurom sú veľmi dobrí priatelia.

“Toto dokonca prezradil, že ak Valtteri nedostane novú zmluvu, tak by sa chcel postarať o jeho ‘hladké pristátie’,” dodáva dlhoročný novinár. “Nebuďte prekvapení, ak o rok jeden Fín nahradí toho druhého.”

Súvisiace články