logo F1online.sk

Definitíva padla. V Silverstone uvidíme nové pneumatiky

Mechanik Red Bullu s pneumatikou Pirelli
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala9. 7. 2021

A máme to schválené. Pirelli sa v rekordnom čase podarilo vyvinúť, otestovať i oficiálne nasadiť na monoposty F1 novú špecifikáciu pneumatík. Vo štvrtok totižto Svetová motoristická rada FIA potvrdila, že gumy, ktoré Pirelli testovalo pred Veľkou cenou Rakúska, v Silverstone skutočne zažijú svoju premiéru.

V tréningoch pred VC Rakúska dostal každý pilot za úlohu otestovať nové stredne tvrdé zmesi so spevnenou konštrukciou. Taliansky dodávateľ tým zareagoval na azerbajdžanskú pneumatikovú blamáž, ktorú spôsobilo zlyhanie ľavej zadnej pneumatiky na monoposte Lancea Strolla a následne i lídra pretekov Maxa Verstappena.

Pirelli preto začalo pracovať na spevnení zadných pneumatík, tie predné sa meniť nemuseli. Nuž a tímom sa nové zmesi celkom pozdávali; podľa Pirelli boli navrhnuté tak, aby z nich mali piloti veľmi podobný pocit ako z tých predchádzajúcich.

Čo ich však bude tešiť najviac, je skutočnosť, že vylepšené pneumatiky nemusia byť tak veľmi nahustené. V porovnaní so štandardnými zmesami ich Pirelli povolilo natlakovať menej o 2 PSI.

Samozrejme, táto hodnota sa vzťahovala na Red Bull Ring, no očakáva sa, že aj v Silverstone dostanú tímy možnosť znížiť tlak v zadných pneumatikách o podobnú hodnotu. Komu takáto zmena pomôže? To je veľmi dobrá otázka, na ktorú budeme hľadať odpoveď už o týždeň.

“Klobúk dolu pred Pirelli za to, že po Azerbajdžane zareagovali tak rýchlo a priviezli sem prototypy nových pneumatík,” uviedol ešte cez víkend Christian Horner. “Od pilotov sme dostali pozitívnu prvú spätnú väzbu, nemali z toho úplne iný pocit ako z pneumatík, ktoré sme mali doteraz. To by malo byť pozitívne, pretože v tejto fáze roka by sme neboli radi, keby sa tu zaviedla premenná, ktorá by uprednostnila jeden tím pred druhým.”

Súvisiace články