logo F1online.sk

Máme lepší balík než Williams, znie z Alfy Romeo

Kimi Räikkönen
© Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík6. 7. 2021

Od Alfy Romeo prišlo v tejto sezóne niekoľko sebavedomých vyjadrení. Jej boss Frédéric Vasseur napríklad prehlásil, že stajňa z Hinwilu urobila medziročne najväčší progres spomedzi všetkých. Tím však doteraz nedokázal reálne zamiešať karty v strede poľa a na konte má len dva body.

Kde sa asi tak stala chyba? Veď ich monopost nedokázal v Rakúsku poraziť skvelo jazdiaceho Georgea Russella. Britský mladík nadelili Antoniovi Giovinazzimu v kvalifikácii na Veľkú cenu Štajerska tri desatiny, o týždeň neskôr dokonca pol sekundy. Oveľa slávnejšie to nebolo ani v pretekovom tempe.

„Auto Williamsu je rýchle na rovinkách, to môžem potvrdiť. Je náročné ho dostihnúť a predstihnúť. Na druhú stranu si však myslím, že náš monopost je lepší,“ prehlásil šéf Alfy Romeo pre traťové operácie Xevi Pulojar.

„Čo sa týka kvalifikácie, tak hlavne George odvádza skvelú prácu. Potrebujeme lepšie zapracovať a vyrovnať sa mu, ideálne ho predstihnúť. Pokiaľ ide o pretekové tempo, tak to je podľa mňa na našej strane.“

„Nie je to pritom len o Russellovi, môžeme tiež bojovať s Alpinmi, Aston Martinami a dokonca aj s jedným AlphaTauri. Celé je to veľmi tesné,“ dodal Pulojar.

Problém teda do istej miery padá aj na hlavy jazdcov, ktorí nedokážu z tohtoročného monopostu vyžmýkať maximum. Kimi Räikkönen sa trápi v kvalifikáciách, Antonio Giovinazzi zas stráca v pretekoch. Ani jeden z nich nemá svoju budúcnosť istú, čo si dobre uvedomuje aj ich šéf Frédéric Vasseur. Ten počas druhého rakúskeho víkendu prehlásil, že chce oboch pilotov udržať pod tlakom a o jazdeckej dvojici sa určite nebude rozhodovať v najbližšej dobe. V minulom roku sa rozhodlo až v októbri a tentokrát tomu nemusí byť inak.

„Myslím si, že udržiavať celý systém pod tlakom, je zakaždým dobrá vec,“ prehlásil Vasseur. „Nechcem dlhodobé záväzky, nechcem povedať: ‚Dobre chlapci, teraz sa môžete uvoľniť.‘ Chcem všetkých udržiavať pod tlakom. Celá Formula 1 je o tlaku.“

„Netušíme, čo sa môže stať v juniorských sériách, na čele štartového poľa a podobne. Nebudeme sa teda rozhodovať hneď. Dobre vieme, že rošt sa skladá z zhora smerom nadol. Najprv svoje rozhodnutie urobí Toto Wolff, potom Christian Horner a potom v istom momente príde rad aj na nás. Neponáhľame sa,“ ubezpečil Vasseur.

V zákulisí sa medzitým horúčkovito špekuluje. Potenciálnym kandidátom je určite junior Ferrari Callum Ilott, horúcim želiezkom je aj mladučký Theo Pourchaire, ktorý patrí do akadémie Sauberu a najnovšie sa hovorí aj o príchode Micka Schumachera. O tejto možnosti hovoril hlavne Bernie Ecclestone.

„Bernie zrejme vie viac ako ja,“ stroho komentoval tieto dohady Vasseur.

Súvisiace články