logo F1online.sk

Räikkönenovi komisári naparili 20 sekúnd, Russell omilostený (aktualizované)

Nehoda medzi Kimim Räikkönenom a Sebastianom Vettelom
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík4. 7. 2021

Aj po nedeľných pretekoch sa nám, podobne ako po kvalifikácii, rozbehol v Rakúsku kolotoč výsluchov a vyšetrovaní. Prešetrovala sa nehoda Kimiho Räikkönena so Sebastianom Vettelom, pohyb pri brzdení Georgea Russella a osem jazdcov si komisári predvolali “na koberček” za nerešpektovanie žltých vlajok. Prvé „rozsudky“ sú už na svete.

Celkom podľa očakávania dostal dosť vysoký trest Kimi Räikkönen, ktorý absolútne nezvládol súboj so Sebastianom Vettelom o nebodovanú jedenástu priečku. Iceman sa dostal do kontaktu s bývalým kolegom a bola z toho veľká havária. Fínsky pretekár zinkasoval od komisárov dodatočný trest prejazdu boxami, to znamená, že sa mu k jeho výslednému času priráta 20 sekúnd. Na jeho šestnástom mieste sa však beztak nič nezmení.

Niektorí po pretekoch avizovali, že by Iceman mohol dostať aj trest straty pozícií na štarte Veľkej ceny Veľkej Británie, čo sa napokon nestane. Kimimu tiež pribudnú na jeho licencii dva trestné body. Video z incidentu si môžete pozrieť tu.

Naopak „oslobodzujúci rozsudok“ si vypočul George Russell, ktorý bol podozrivý z toho, že v súboji s Kimim Räikkönenom menil smer pri brzdení, čo sa podľa pravidiel nesmie. Komisári však vo svojom rozhodnutí uviedli, že Russellovo správanie sa nijak nevymykalo z rámca pravidiel.

Aktualizované 20:35.

S trestami teda ešte nekončíme, za nerešpektovanie dvojitých žltých vlajok dostali Nikita Mazepin a Nicholas Latifi 10-sekundové tresty STOP/GO. Keďže si ich už nemajú ako odpykať, tie sa zmenia na 30-sekundové časové penalizácie.

Dvojica tiež dostala po tri trestné body, čo znamená, že Mazepin ich už má päť a Latifi šesť.

Zvyšní šiesti pretekári, ktorí boli tiež predvolaní, boli omilostení. Komisári boli spokojní s tým, ako počas dvojitých žltých vlajok spomalili. Konkrétne išlo o Péreza, Sainza, Leclerca, Giovinazziho, Gaslyho a Ricciarda.

Zaujímavosťou je, že Kimi Räikkönen sa napriek svojmu trestu posunie poradím vyššie, a to zo šestnástej priečky na pätnástu. Postaral sa o to trest pre Nicholasa Latifiho, ktorý je v prepočte prísnejší o desať sekúnd.

Súvisiace články