logo F1online.sk

Masi o rastúcom počte technických direktív: Nie je to nový riadiaci mechanizmus

Štartový rošt VC Štajerska 2021
© Red Bull Content Pool
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík30. 6. 2021

Majstrovská bitka sa nám v roku 2021 rozhorela na plné obrátky. Prišla so všetkým, čo k nej patrí, vrátane mediálnych a technologických vojen. Reagovala aj FIA, ktorá začala chrliť jednu technickú direktívu za druhou, pričom tým ovplyvňuje aj majstrovský boj. Podriadiť sa tomu však musia aj menšie tímy, ktorých sa síce majstrovský boj netýka, avšak technické direktívy áno.

Flexibilné zadné krídla, tlaky v pneumatikách alebo zastávky v boxoch. Horúcou témou nasledujúcich dní pritom majú byť predné krídla, na ktoré sa vraj FIA tiež „pozrie“. Hlavne tých menších táto politika dosť otravuje a okrem Red Bullu, ktorého obrana je pochopiteľná, vyšiel s tvrdou kritikou na verejnosť aj boss Alfy Romeo Frédéric Vasseur. Ten sa pýta, či FIA cez zimu spala a k životu sa prebrala až teraz.

Vasseur tiež kritizuje riadiaci orgán za to, že nedbá o napnuté rozpočty tímov, cestovné obmedzenia počas pandémie alebo fakt, že Formulu 1 nie je možné riadiť skrz vydávanie technických direktív.

„Samozrejme v niektorých oblastiach, o ktorých sa hovorí a spolu intenzívnou… nazvime to bitkou na čele štartového poľa, ktorá sa rozhorela, ich potrebujeme viac než sme videli za dlhú dobu,“ komentoval Michael Masi rastúci počet technických direktív. „Týka sa to niektorých oblastí, prípadne prevádzkových pokynov, v ktorých potreba objasniť pravidlá prostredníctvom direktív vzrástla.“

A ako Michael Masi reaguje na kritiku, že sa prostredníctvom technických direktív snaží FIA riadiť šport a meniť pravidlá uprostred sezóny?

„Nepovedal by som, že to je nejaký nový riadiaci mechanizmus. Určite je to však spôsob komunikácie s tímami o tom, ako by mali byť pravidlá vykladané alebo akým spôsobom majú byť interpretované určité procedúry, aby boli v súlade s pravidlami,“ povedal Masi.

„Všetci chcú mať zakaždým jasno o niektorých oblastiach pravidiel, počet týchto direktív tak rastie,“ dodal.

Súvisiace články