logo F1online.sk

V Alfe Romeo si pred kvalifikáciou verili, sobotný výsledok je sklamaním

Kimi Räikkönen
© Twitter/Alfa Romeo
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 6. 2021

Boss Alfy Romeo Frédéric Vasseur pred niekoľkými týždňami prehlásil, že jeho tím urobil za posledný rok najväčší pokrok v celom štartovom rošte, aj keď sa to na bodových ziskoch neprejavilo. Partička z Hinwilu si verila aj v Rakúsku, avšak v sobotnej kvalifikácii pohoreli.

Treba to povedať objektívne, Red Bull Ring nie je so svojimi tromi dlhými rovinkami okruhom, kde budú tímy s motormi Ferrari obzvlášť rýchle. Je pravda, že v Maranelle svoj výkonnostný deficit z minulej sezóny stiahli, nie však dorovnali. Napriek tomu si v Alfe Romeo po piatku verili, takže sobotné pätnáste miesto Antonia Giovinazziho a osemnáste Kimiho Räikkönena je sklamaním.

„Nebolo to z mojej strany dobré kolo. Výsledok je taký, aký je,“ pokrčil plecami po kvalifikácii Iceman. Na otázku, či očakáva od svojho auta dobré pretekové tempo, odpovedal ešte stručnejšie: „To zistíme zajtra, neviem.“

Kimimu sa v tejto sezóne príliš nedarí. V nedeľu budú na štarte pretekov za ním už len piloti Haasu. Pomerne vysoko podľahol aj tímovému kolegovi. Antonio Giovinazzi bol na tejto krátkej trati v Q1 rýchlejší o viac ako tri desatiny a opäť potvrdil, že minimálne v kvalifikácii dokáže Icemana poraziť. Taliansky pretekár bol rýchlejší vo všetkých voľných tréningoch a zakaždým sa pohyboval sa na hrane najlepšej desiatky. Zdalo sa, že by mohol prekvapiť, no nestalo sa.

„Pred kvalifikáciou sme cítili sebadôveru, takže výsledné pätnáste miesto nenaplnilo naše očakávania,“ priznal po kvalifikácii Giovinazzi. „Mali sme naozaj dobrý piatok, ale dnes to vyzeralo, akoby ostatní našli o trochu viac rýchlosti než my. Poskladal som dobré kolo, ale na postup do Q3 to žiaľ nestačilo.“

„Pred pretekmi však zostávam optimistický. Okrem iného, naše pretekové tempo nebolo v piatok také zlé a na tejto trati sa dá predbiehať. Vieme, že sa dokážeme priblížiť najlepšej desiatke a môžeme zabojovať o body,“ dodal taliansky pretekár.

Na záver pripomenieme, že Giovinazzi v tomto roku porazil Räikkönena v kvalifikácii už po šiestykrát. Prehral len dvakrát, v Imole po incidente s Nikitom Mazepinom a v Azerbajdžane, kde v prvej časti kvalifikácie havaroval.

Súvisiace články