logo F1online.sk

Cunoda potrestaný, za blokovanie príde o tri priečky

Júki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala26. 6. 2021

Júkimu Cunodovi sa v Rakúsku podarilo postúpiť do tretej časti kvalifikácie, no z elitnej desiatky ani tentoraz neodštartuje. Komisári mu totižto udelili trest za blokovanie Valtteriho Bottasa. Japonec príde o tri pozície.

Okrem straty troch priečok, ktorá Cunodu odsunie na jedenáste miesto a vďaka ktorej si polepšia Fernando Alonso, Lance Stroll a George Russell, dostal Cunoda aj jeden trestný bod. Na konte má zatiaľ dva.

“Pred štvrtou zákrutou je malý horizont, je to tam trochu naslepo. Ak mám byť úprimný, vo vysielačke som nedostal žiadnu správu,” obhajoval sa Cunoda. “Keď som ho zbadal, už som bol v brzdnej zóne. Keď som sa pokúsil ísť dovnútra, aby som ho pustil, už brzdil. On sa ma však tiež pokúsil predbehnúť zvnútra, tak som si pomyslel, že z toho bude veľká nehoda. Jediná šanca bola ísť rovno a pustiť ho tak.”

Japonec z videa nemal pocit, že by Bottasovi tak veľmi uškodil. “Videl som video a myslím, že nebol blízko. Nemyslí si, že by som mu tak veľmi zničil kolo. Ale neviem, bude to na komisároch.”

Tí boli nekompromisní. “Cunoda práve dokončil rýchle kolo a dostal informáciu od tímu, že je v príjazdovom kole do boxov,” vysvetľujú svoje rozhodnutie komisári. “Tím Cunodu nevaroval, že sa blížil Bottas v rýchlom kole. Bottas sa priblížil k Cunodovi na vjazde do štvrtej zákruty, Cunoda bol na rýchlej stope a hoci sa pokúsil presunúť zo stopy smerom von, zablokoval Bottasa.”

“Je na zodpovednosti každého pilota mať prehľad o autách v rýchlom kole, pokiaľ je on v pomalom. Tím mal jazdcovi asistovať, aby vedel o prichádzajúcom rýchlom aute, ale absencia tejto komunikácie pilota neospravedlňuje,” dodali komisári.

Georgovi Russellovi táto správa prišla vhod. Odštartuje z vynikajúcej desiatej priečky a s voľným výberom pneumatík.

Súvisiace články