logo F1online.skF1online.sk

Mazepin objasnil, ako je to s jeho povinnou vojenskou službou

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík11. 6. 2021

Počas víkendu v Baku sa na verejnosti rozprúdila diskusia, či pilot Haasu Nikita Mazepin nevynechá časť sezóny kvôli povinnej vojenskej službe. Informácia mala pochádzať od jeho otca Dmitrija, ktorý sa na Medzinárodnom ekonomickom fóre v Petrohrade rozčuľoval nad tým, že Ruská federácia úplne „kašle“ na to, či ste športovec alebo nie.

Povinná vojenská služba trvá v Rusku jeden rok a musí ju absolvovať každý muž vo veku od 18 do 27 rokov. Ruské zákony samozrejme poznajú aj určité výnimky a odchýlky, no nebolo jasné, či do niektorej z nich spadá aj Mazepin. Ten teraz celú situáciu objasnil, pričom priznal, že tieto diskusie v médiách zachytil.

„Situácia je jasná. Som študentom vysokej školy, takže ak som dostatočne fyzicky fit, mám podľa predpisov dve možnosti ako povinnú vojenskú službu absolvovať,“ vysvetľuje svoju situáciu Mazepin, ktorého cituje Motorsport.com.

„Prvou je dokončiť školu a potom ísť na rok na vojnu. Druhou možnosťou je, že ak vás prehlásia za dostatočne spôsobilého na základe fyzických testov a študijných výsledkov, môžete sa pripojiť k niečomu, čo sa označuje ako elita armády. Takáto služba sa vykonáva úplne inak. Príprava prebieha len jeden deň v týždni a po jej absolvovaní sa z vás stane dôstojník v zálohe. Povinná vojenská služba týmto spôsobom trvá dokopy tri roky, nie jeden, ale pripravujete sa len jeden deň v týždni. V podstate sa jedná o niečo ako prednášky alebo hodiny v škole,“ vysvetlil Mazepin.

„Mám za sebou už dva roky z povinných troch a na konci sa zo mňa snáď stane dôstojník v zálohe. Pred pár dňami som tiež úspešne absolvoval štátnice na univerzite, čím som získal bakalársky titul. V štúdiu budem pokračovať,“ dodal moskovský rodák.

Súvisiace články

Diskusia