logo F1online.sk

Gasly je spokojný, nechýbalo veľa a mohol byť v prvom rade

Pierre Gasly
© Twitter/Pierre Gasly
Milan Kubala
Milan Kubala6. 6. 2021

Pierre Gasly sa po sobote môže pýšiť skvelým výsledkom. V kvalifikácii na Veľkú cenu Azerbajdžanu vybojoval pre svoj tím štart z druhého radu, keď nestačil len na Leclerca, Hamiltona a Verstappena. Nečudo, že bol mladý Francúz so sebou veľmi spokojný. A oprávnene.

Pilot AlphaTauri tak vyštartuje z najlepšej pozície vo svojej kariére, keďže ešte nikdy neštartoval na lepšom ako štvrtom mieste. Svoj rekord však nemusel len vyrovnať, ale rovno prekonať, keby sa v niektorej zákrute našla ešte nejaká desatinka sekundy k dobru.

“Pre nás to bol úžasný deň,” rozplýval sa Pierre Gasly. “V treťom tréningu som skončil na prvom mieste a potom v kvalifikácii sme bojovali s Ferrari, Mercedesom a Red Bullom o pole position, čo sa nám ešte nikdy nestalo.”

AlphaTauri už v druhej časti ukazovala, že s ňou treba počítať, keď sa Júki Cunoda vošiel do prvej päťky. Tú delili len tisícinky a stotinky sekundy. Cunoda však v Q3 nezvládol prejazd treťou zákrutou a havaroval. AlphaTauri tak zostala v rukách štvrtá priečka Pierra Gaslyho len 0,002 sekundy za Verstappenom a 0,115s za Hamiltonom.

“S naším výkonom som veľmi spokojný: štvrté miesto, len jedna desatinka od prvého radu. Na Maxa som nestratil nič, nuž by bolo fajn stáť v prvej trojke, no taká je realita. Napokon si myslím, že som zajazdil veľmi dobré kolo a pred nedeľou máme skvelú pozíciu,” uvedomuje si obrovskú príležitosť Gasly.

Júki Cunoda si bude musieť vypočuť výčitky zo strany Helmuta Marka, keďže pokazil kvalifikáciu nielen sebe, ale i Maxovi Verstappenovi. On sám bol však s ôsmym miestom spokojný. Podľa Pierra Gaslyho sa nemá za čo hanbiť, rýchlosť ukázal a problémy mali aj oveľa skúsenejší borci ako on.

“Podal dobrý výkon. Hlavne tým, ako si budoval tempo,” zhodnotil Gasly. “Táto trať je nesmierne náročná. Videli sme, že veľa chlapcov spravilo chyby, havarovalo, dotklo sa bariér, prebrzdilo, v tréningu sa to stalo i mne.”

“Tlačíte tu na limit a v takých rýchlostiach a s nízkym prítlakom je ľahké spraviť chybu. Koniec-koncov si myslím, že by mal byť spokojný s tým, čo dokázal. A prvý postup do Q3 je vždy fajn,” dodal.

Súvisiace články