logo F1online.sk

Kvalifikácia v Baku: Päť rozbitých áut a víťazstvo Charlesa Leclerca

Charles Leclerc
© FOM
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2021

Kvalifikácia na Veľkú cenu Azerbajdžanu priniesla poriadnu drámu! Okrem tradičných žltých vlajok sme videli aj celkovo štyri červené, päť rozbitých monopostov a poriadny chaos. Z neho napokon odchádza víťazne Charles Leclerc, ktorý si po Monaku určite napraví chuť. Teraz mu už pole position nik nevezme!

Monacký pretekár si kvalifikačné víťazstvo v Baku pripísal vďaka profesorskej jazde v zákryte Lewisa Hamiltona. S časom 1:41,218 prekonal Lewisa Hamiltona o viac ako dve desatinky. Na to, že by Hamilton s Ferrari prehral kvôli zákrytu, sa Brit sťažovať určite nemôže.

Hamilton totižto ešte výraznejšie profitoval zo vzduchového vaku, ktorý mu pripravil Valtteri Bottas. V treťom sektore bol celkovo najrýchlejší, no v pomalších sekciách v prvom a druhom sektore na Leclerca nestačil.

Valtteri Bottas sa stal obetným baránkom, ktorý po tom, čo poslúžil Lewisovi Hamiltonovi, už poriadne kolo zajazdiť nestihol. V závere kvalifikácie si hľadal miesto za inými pilotmi, no Q3 prerušila červená vlajka, ktorú spôsobil Júki Cunoda nehodou v tretej zákrute. Hneď sa k nemu pripojil aj Carlos Sainz, ktorý si rozbil predné krídlo, otočil sa a do bariéry narazil ešte aj zadnou časťou auta.

Až za Leclercom s Hamiltonom skončil Max Verstappen, ktorý sa pred mikrofónom nezdržal a poriadne si uľavil. V závere Q3 takisto nestihol odjazdiť svoj druhý pokus, ktorý mal podľa jeho pocitov stačiť na pole position.

Štvrtú priečku získal Pierre Gasly, ktorý sa po piatku cítil veľmi dobre. Už po prvých dvoch tréningoch hlásil, že do zvyšku víkendu chce vstúpiť so zdravou dávkou agresivity a napokon sa mu to i vyplatilo.

Za spomínaným piatym Sainzom skončil lepší pilot z dvojice McLarenov. Lando Norris si však ešte bude nervózne obhrýzať nechty, či mu komisári po kvalifikácii nenaparia trest. Počas červenej vlajky mal totižto okamžite zamieriť do boxov, no informáciu dostal na poslednú chvíľu a zrejme sa obávajúc toho, že nestihne zabrzdiť, prešiel cez bielu čiaru a zostal na trati. Po krátkom zložení nohy z plynu ešte pridal, čo sa komisárom nemusí páčiť.

Sergio Pérez po piatku pomýšľal na pole position, no nakoniec obsadil len siedme miesto pred Júkim Cunodom, Fernandom Alonsom a spomínaným Valtterim Bottasom.

Okrem červenej vlajky v úplnom závere Q3 sme videli ďalšie tri. Prvú červenú fázu spustil Lance Stroll hneď v úvode kvalifikácie, keď vrazil do bariéry v pätnástej zákrute a terminálne si poškodil pravú prednú časť auta.

Piloti po skončení neutrálnej fázy opäť vyrazili na trať, no len desať z nich stihlo zajazdiť meraný čas. O ďalšiu červenú vlajku sa totižto expresne postaral Antonio Giovinazzi takisto v pätnástej zákrute.

Na celkový výpočet červených vlajok nám chýba ešte tá z Q2. Daniel Ricciardo nezvládol jazdu do tretej zákruty a na rovnakom mieste ako neskôr Júki Cunoda rozbil svoj monopost. Poriadne tým naštval Sebastiana Vettela, ktorý prišiel o postup do Q3 o tri stotinky sekundy a už sa nemohol zlepšiť.

Pochvala patrí mechanikom Williamsu. Po problémoch s vodnou pumpou tím zavelil vymeniť celú pohonnú jednotku, čo obyčajne trvá štyri hodiny. Williams to stihol za takmer polovičný čas a Russell vďaka tomu vybojoval pätnáste miesto a ďalší postup do Q2.

Image