logo F1online.sk

Chaotický tretí tréning pre Gaslyho, za ním Pérez a Hamilton

Pierre Gasly
© Twitter/AlphaTauri
Milan Kubala
Milan Kubala5. 6. 2021

Pri pohľade na výsledky tretieho tréningu si fanúšik, ktorý ho nesledoval, bude lámať hlavu nad tým, čo sa to v uličkách Baku vlastne stalo. Na čele skončil Pierre Gasly s viac ako trojdesatinovým náskokom pred najrýchlejším mužom z piatka Sergiom Pérezom. Tretí skončil Lewis Hamilton, ktorý zas v piatok nestíhal ani na prvú desiatku.

Všetko sa dá však vysvetliť absolútnym chaosom, ktorý ovládol tretí tréning. Opäť hrala dôležitú úlohu premávka, nespočetné množstvo žltých vlajok, dokonca i jedna červená. Skutočné rozloženie síl v štartovom poli navyše zahmlieva aj dlhá cieľová rovinka, na ktorej niektorí piloti využili zákryt, zatiaľ čo iní také šťastie nemali.

Lewisovi Hamiltonovi poskytol ukážkový vzduchový vak Sergio Pérez, čo je tiež dôvodom za jeho tretím miestom, zatiaľ čo Valtteri Bottas naňho stratil sekundu a skončil len trinásty. Bottasovi po tréningu inžinier povedal, že Hamilton získal vďaka Pérezovmu zákrytu celých šesť desatín sekundy! Fín zareagoval slovami, že jeho auto bez zákrytu už rýchlejšie nebude, čiže Pierrovi Gaslymu sa nepriblíži na menej ako 1,5 sekundy.

Problémy Mercedesu v treťom tréningu pokračovali. V jeho prvej časti dvojica jazdila na stredne tvrdých pneumatikách, Hamilton sa sťažoval na nedostatok priľnavosti, Bottas zas lamentoval nad tým, že zmeny v nastaveniach auta sa nijak neprejavovali. Pred poslednými kolami na softoch boli len na sedemnástom a osemnástom mieste s dvojsekundovým mankom.

Za prvou trojicou skončili Charles Leclerc a Carlos Sainz, ktorých kolá takisto neboli úplne čisté. Prvý pokus na mäkkej zmesi musel Leclerc prerušiť kvôli žltej vlajke, Sainz zas prebrzdil v pätnástej zákrute a musel cúvať z výjazdovej zóny. Na skutočnú rýchlosť Scuderie v prvom meranom kole si tak musíme počkať; obaja zajazdili svoje top kolá už s opotrebovanými gumami.

Šieste miesto patrí Landovi Norrisovi, ktorý na Sainza stratil len päť tisícin. Za Britom skončili Fernando Alonso, Júki Cunoda, Esteban Ocon a Daniel Ricciardo.

Max Verstappen sa do prvej desiatky neprebojoval, pretože uprostred tréningu nezvládol brzdenie do pätnástej zákruty, zablokoval ľavú prednú pneumatiku a vrazil do bariéry. Nemal však toľko šťastia ako v piatok Leclerc a okrem predného krídla si poškodil i zavesenie.

Problémy zaznamenal George Russell, ktorý musel svoj monopost odstaviť v prvej zákrute zrejme pre hydraulický problém. Z auta vytieklo dosť oleja a Brit vo vysielačke hlásil, že nemá výkon a nemôže preraďovať.

Image

Prehľad najlepších kôl aj so sektorovými časmi:

https://external-preview.redd.it/0qwhh7E68LZYmCBPDjhbS1s-f2UOSJRksCWwI-lMiLM.jpg?auto=webp&s=a8c4f0cc98e9af8b24b21f48b02b05b2150276d1