logo F1online.sk

Uvidíme dnes Alfu Romeo opäť v Q3?

Antonio Giovinazzi
© Twitter/Alfa Romeo
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl5. 6. 2021

Alfa Romeo získala v Monaku prvé body v sezóne (ak nepočítame tie, o ktoré prišiel Kimi Räikkönen v Imole po penalizácii) a dobre vyzerá zatiaľ aj v Baku. Najmä siedme miesto Antonia Giovinazziho z FP2 dáva nádeje na ďalší postup do Q3.

Giovinnazi sa do Q3 dostal v Monaku a aj keď v Baku nie je štartová pozícia až taká kľúčová, miestenka v TOP10 by ho dnes určite potešila. V druhom tréningu nechal Antonio za sebou oba McLareny a najmä, oba Mercedesy.

„Siedme miesto, to by som v kvalifikácii určite bral! Avšak vieme, že Mercedes bude späť. Som spokojný s našou kvalifikačnou i pretekovou simuláciou, medzi tréningmi sme dokázali auto zlepšiť. V kvalifikácii to bude kľúčové s hľadaním pozície na trati a vzduchového vaku. Pokúsime sa vyťažiť maximum,“ povedal Antonio Giovinazzi.

Talianovi sa v Baku darí. V roku 2016 tu získal svoju prvú pole position vo vtedajšej GP2 (teraz F2) a vyhral tam dvoje preteky. Už v F1 v roku 2019 obsadil v kvalifikácii ôsme miesto, pre výmenu komponentov pohonnej jednotky však dostal penalizáciu a štartoval z konca poľa.

„Baku je jedna z mojich obľúbených tratí. Mám na ňu pekné spomienky. Preteky tu vždy bývajú zaujímavé. V kvalifikácii sa pokúsime dať dokopy čo najlepšie kolo, no skutočne dôležité budú až preteky,“ doplnil Giovinazzi.

Šéf Alfa Romeo Frédéric Vasseur v podcaste F1 Nation nebol pesimistický, no predpokladal, že Baku bude pre jeho tím o niečo ťažšie než Monako. Vychádzal aj z predpokladov Ferrari, pretože vieme, že Alfa má rovnakú pohonnú jednotku a podobnosti nájdeme aj v správaní monopostov týchto tímov. Zatiaľ to však vyzerá, že aj Alfa Romeo je priamo v mixe v strede poľa, čo je oproti minulému roku krok dopredu.

„Máme za sebou dobrý štart do víkendu, auto bolo hneď od rána dobré. Stále však môžeme veľa vecí zlepšiť. Prerušenia žltými či červenými vlajkami trochu rozbili celý deň, ale pre každého je to rovnaké. Verím, že aj v sobotu budeme silní,“ skonštatoval Kimi Räikkönen, ktorý v tréningoch obsadil jedenástu a dvanástu priečku.

Súvisiace články