logo F1online.sk

Druhý tréning pre Red Bull, Mercedesy ani v prvej desiatke

Sergio Pérez
© Twitter/Red Bull
Milan Kubala
Milan Kubala4. 6. 2021

Čo sa stalo Mercedesu? To je otázka, ktorú si bude každý klásť po druhom tréningu v Baku. Strieborné šípy sa totižto nevošli ani do prvej desiatky, zatiaľ čo Sergio Pérez a Max Verstappen, ich najväčší súperi, obsadili prvé dve priečky.

Sergiovi Pérezovi dnes monopost vyhovoval o čosi viac a nakoniec zajazdil o jednu desatinu lepší čas ako Max Verstappen. Holanďan sa v druhom tréningu sťažoval na nastavenia auta, ktoré sa vraj po prvom tréning nepodarilo vôbec vylepšiť, práve naopak.

“Je to ako noc a deň,” opisoval rozdiel v správaní monopostu Verstappen, ktorý sa inžinierov pýtal, či by bolo možné prednú časť auta vrátiť späť tam, kde bola dopoludnia. I napriek tomu Verstappen stratil len desatinu.

Tretie a štvrté miesto obsadili Carlos Sainz a Charles Leclerc. Najmä Charles Leclerc mal problémy s drobením zadných pneumatík, čo na mestskom okruhu, akým je Baku, určite nie je dobrým znamením. Monačan v druhom tréningu dokonca i havaroval, keď nedobrzdil a rozbil si predné krídlo o bariéru. Mohol však pokračovať a nakoniec odjazdil len o dve kolá menej ako Sainz.

Sľubný výsledok z prvého tréningu potvrdil Gasly popoludní piatym miestom. Za prvým pilotom AlphaTauri skončili Fernando Alonso, Antonio Giovinazzi a Lando Norris, ktorého dnes z nejakého dôvodu štvala nová prilba, a tak sa vrátil ku svojej štandardnej.

Do prvej desiatky sa ešte vošli Esteban Ocon a Júki Cunoda, no ani jeden Mercedes. Ten najrýchlejší v rukách Lewisa Hamiltona stratil priepastnú jednu sekundu na čelo a získal len jedenáste miesto. Valtteri Bottas bol na tom ešte horšie; od neho boli pomalšie len Williamsy a Haasy.

Čo sa deje s Mercedesom? Lewis Hamilton na túto otázku nemal odpoveď a počas tréningu znel bezradne. Vo vysielačke hlásil, že netuší, kde by mal ešte nájsť čas k dobru. Valtteri Bottas mal zas viackrát problémy s brzdením v prvej zákrute.

Počkáme si na vyjadrenia a vysvetlenia predstaviteľov Mercedesu.

Aj druhý tréning bol posiaty fázami so žltými vlajkami, keď piloti prebrzďovali a vychádzali mimo trať. Červenej vlajke sme sa však teraz nevyhli, zapríčinil ju motor Nicholasa Latifiho, ktorý sa podľa priebežných informácií prehrial a prepol do ochranného režimu. Latifi zostal stáť na trati a viac kôl neodjazdil.

Problémy mal i Mick Schumacher, ktorého najskôr trápil tlak paliva. Následne vyrazil na trať, no inžinier ho po chvíli inštruoval, aby sa vrátil do boxov.

https://pbs.twimg.com/media/E3CmUI7XoAAfzfm?format=jpg&name=medium