logo F1online.sk

Sauber a Stellantis pracujú na predĺžení spolupráce

Alfa Romeo – ilustračné
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík3. 6. 2021

V roku 2018 započala rozšírená spolupráca medzi skupinami Sauber Motorsport AG a Fiat Chrysler Group. O rok neskôr Fiat svoju podporu ešte navýšil, kvôli čomu Sauber pristúpil k premenovaniu svojho pretekárskeho tímu na Alfa Romeo Racing. Zmluva sa však chýli k svojmu koncu a v nasledujúcich mesiacoch ju bude treba predĺžiť. A podľa šéfa tímu Frédérica Vasseura sa na tom už pracuje.

Kontrakt medzi Sauberom a Fiatom vypršal už vlani. Vzhľadom na situáciu okolo globálnej pandémie a skutočnosť, že sa v tom čase finalizovali plány na ohromnú fúziu koncernov FCA a PSA, ktorých spojením vznikol koncern Stellantis, došlo k uzavretiu rýchlej dohody na ročnom predĺžení spolupráce. Podľa Frédérica Vasseura sa v súčasnej dobe usilovne pracuje na novej dlhodobej spolupráci.

„Myslím si, že vedieme veľmi pozitívne diskusie o predĺžení kontraktu. Verím, že v tom budeme pokračovať,“ povedal pre Motorsport Italy Vasseur. „Po fúzii sa situácia na ich strane už trochu upokojila a zreorganizovala. Potešilo ma ich posledné prehlásenie v súvislosti s Alfou Romeo.“

„Chcú nás podporovať a myslím, že Alfa Romeo je pre ich skupinu veľkým prínosom. Je tiež veľkým prínosom pre Formulu 1, pretože to je ikonická značka, ktorá bola súčasťou Formuly 1 už na jej počiatku,“ povedal Vasseur.

Ešte pripomenieme, že koncern Stellantis oficiálne vznikol dňa 16. januára 2021 a spojil pod jednou hlavičkou štrnásť značiek. Zamestnáva celosvetovo vyše 400 tisíc ľudí, predsedom predstavenstva spoločnosti je John Elkann a výkonným riaditeľom Carlos Tavares.

Práve ten v máji prezradil, že Stellantis má plán investícií do automobilky Alfa Romeo v nasledujúcich desiatich rokoch. Objavili sa totiž špekulácie, akú úlohu zohráva táto talianska značka v dlhodobých plánoch koncernu. Motorsport.com už v januári informoval, že Stellantis (a tým pádom aj Ferrari) si želá pokračovať v technickej spolupráci so Sauberom. Tým sa umlčali niektoré „klebety“ o tom, že so Švajčiarmi už začal koketovať Renault, ktorému na rošte chýba zákaznícky tím.

Nebolo isté, či pretekársky tím Sauberu bude aj po roku 2021 pokračovať pod názvom Alfa Romeo. Ich spolupráca sa však neniesla len v pretekárskom duchu. Švajčiarska spoločnosť sa podieľala aj na vývoji cestných automobilov Alfa Romeo Giulia a táto spolupráca by mohla pokračovať aj naďalej.

„Bol to jeden zo spôsobov, akým sme sa podieľali na rozvoji spoločnosti,“ povedal Vasseur. „Skúsenosti pretekárskeho tímu tak môžeme uplatniť aj externe. Je to však dlhý a nie práve jednoduchý proces, pretože tímy F1 nie sú práve zvyknuté na ‚normálny‘ život.“

„Museli sme trochu zmeniť mentalitu, ale sme na správnej ceste. Podiel Sauberu na podnikaní tretej strany narastá a narastá rýchlo. Myslím, že čoskoro sa to stane solídnou položkou v našich príjmoch,“ dodal Vasseur.

Súvisiace články