logo F1online.sk

Giovinazzi je pripravený stať sa lídrom tímu, myslí si Vasseur

Antonio Giovinazzi a fotograf
© Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala30. 5. 2021

Zostane Kimi Räikkönen vo Formule 1 ešte ďalšiu sezónu? To je dobrá otázka, ktorej odpoveď by chcel vedieť nejeden Icemanov fanúšik. Momentálne však odpoveď na ňu nemá ani Alfa Romeo, čo podľa Frédérica Vasseura, šéfa stajne, nie je dôvod na paniku. Po Räikkönenovom odchode vraj bude mať kto prevziať úlohu lídra stajne.

Tým pilotom by mohol byť Antonio Giovinazzi, ktorý v posledných dvoch sezónach dosiahol jasné zlepšenie. Kým v roku 2019 na Räikkönena vôbec nestíhal, vlani už s ním zviedol vyrovnaný súboj a kvalifikačné meranie síl dokonca vyhral v pomere 9:8.

Tento rok sa zdá, že Giovinazzi spravil ďalší krok vpred. Šéf Alfy Romeo preto verí, že taliansky pretekár má už na to, aby prevzal pozíciu lídra. “Myslím si, že áno, pretože spätná väzba od Antonia je dosť dobrá,” prezradil pre motorsport.com. “Azda jedným z problémov, ktoré mal v minulosti, bolo to, že sa príliš koncentroval na Kimiho ako na svoju referenciu. On však musí byť koncentrovaný na seba.”

“Počas posledných dvanástich mesiacov sa udiala veľká zmena. Povedal si, že sa bude zaoberať sám sebou, svojimi úlohami. Povedal si, že na to má a ak bude využívať sto percent zo svojej kapacity, tak odvedie dobrú prácu. Spravil túto zmenu vo svojom prístupe. Nie je to ľahké, pretože veľmi často je vašou prvou referenciou váš kolega. Teraz sa v tíme stavia do svojej vlastnej pozície. To je dôležité aj pre nás,” poznamenal.

Tohtoročné kvalifikácie už jasne vedie Giovinazzi. V doterajších piatich pretekoch bol Iceman rýchlejší len v jednom prípade, nuž a bol to práve Giovinazzi, kto získal pre svoju stajňu aj prvý majstrovský bod. Hoci tu by sa žiadalo poznamenať, že keby nebolo šalamúnskeho trestu pre Räikkönena z Imoly, prvé body pre stajňu by získal práve Fín.

“Medzi poslednými dvomi sezónami spravil jasný pokrok, ale takto to vyzeralo už v druhej časti roka 2020. Ak sa pozriete, tak mal slušné kvalifikácie, až na Imolu, kde mal problémy,” pripomenul incident z cieľovej rovinky, na ktorej sa Giovinazziho snažil predbehnúť Nikita Mazepin, čím obom pokazil vstup do rýchleho kola.

“V ostatných kvalifikáciách však viedol tím. Pre nás je dôležité mať v tíme stabilitu. Ako sme už povedali, Antonio dospieva, zlepšuje sa. Mal trochu… neviem, či nešťastie je to správne slovo, ale v pretekoch sa objavilo priveľa problémov, aby sme získali body. Aspoň, že sme mali rýchlosť.”

“Najdôležitejšie je, že máme 23 pretekov. Ak budeme mať rýchlosť, tak tie body získame. Antonio odvádza dobrú robotu,” pochválil svojho pilota Vasseur.

Súvisiace články