logo F1online.sk

Gasly o súboji s Vettelom: Myslel som si, že skončíme v prístave

Pierre Gasly
© Red Bull Content Pool
Milan Kubala
Milan Kubala24. 5. 2021

Pierre Gasly a Sebastian Vettel nás v Monaku potešili krásnym súbojom, keď sa bok po boku rútili cez Beau Rivage do ľavotočivej zákruty Massenet. Rozhodovali centimetre. Po tvrdom boji napokon kapituloval Pierre Gasly, ktorý po pretekoch priznal, že mal obavy, či obaja neskončia v prístave.

Aston Martin sa rozhodol natiahnuť svoj prvý stint, čo sa ukázalo ako skvelé rozhodnutie. Zohriať tvrdú zmes bolo v Monaku ťažšie, než sa čakalo, čo v kombinácii s nie úplne vydareným výjazdovým kolom Pierra Gaslyho znamenalo, že Vettel vychádzal z boxov len pár centimetrov pred monopostom AlphaTauri.

“Vyšli sme z tej zákruty doslova bok po boku. Jemu sa podarilo dostať dopredu,” opisoval najvzrušujúcejší manéver veľkej ceny, ktorý nám však réžia neukázala, Pierre Gasly. “Keď sme šli do kopca, tak v jednom momente som si pomyslel, že obaja skončíme v prístave — také to bolo tesné. Jemu sa podarilo dopredu prestrčiť polovicu auta a aj ju tam udržať.”

Francúz si uvedomoval, že na chybu tam nie je žiaden priestor. Tvrdý súboj však berie športovo. “Nenechal mi žiadne miesto, ak má auto dva metre, tak mi nechal dva metre a dva centimetre. Bolo to veľmi tvrdé pretekanie, to som mu aj povedal, no obaja sme to zvládli. Keby som však sedel v jeho kokpite, spravil by som presne to isté. Spravil to veľmi dobre.”

Pierre Gasly si z Monaka napokon odniesol šiestu priečku po tom, čo celé preteky za sebou držal Lewisa Hamiltona. Britovi nevyšiel ani pokus o undercut, na ktorý Francúz okamžite zareagoval.

“Bolo to dosť napäté, pretože Lewis bol celých 78 kôl hneď za nami. Vedeli sme, že nemôžeme spraviť žiadnu chybu, pretože inak by nás predbehol,” pripomenul súboj s úradujúcim šampiónom. “Prvý stint bol skvelý. Dostali nás pod tlak, keď zamierili do boxov a pokúsili sa o undercut, nuž sme ich museli pokryť. Mám zato, že to bola správna voľba.”

Napokon dodal: “Sebovi a Sergiovi sa podaril overcut na nás, čo je škoda, ale stále to boli dobré preteky, veľmi vypäté, a berieme si dôležité body.”

Súvisiace články