logo F1online.sk

Verstappen kráľom Monaka, Mercedes i Ferrari majú čo vysvetľovať

Max Verstappen po štarte VC Monaka
© Twitter/Pirelli Motorsport
Milan Kubala
Milan Kubala23. 5. 2021

Veľká cena Monaka už tradične nepriniesla na trati veľa akcie. V boxoch a garážach sa toho však dialo viac ako dosť. Do pretekov nenastúpil sobotný víťaz Charles Leclerc a vypadol z nich Valtteri Bottas. Problémy sa však vyhli zaslúženému nedeľnému víťazovi Maxovi Verstappenovi. Rovnako dobrú prácu odviedli i druhý Carlos Sainz a tretí Lando Norris.

Domáca Veľká cena Monaka skončila pre Charlesa Leclerca skôr než začala. Pri inštalačnom kole sa zistilo, že napriek preverovaniu Scuderie nie je jeho monopost v poriadku. Pre tím z Maranella to je tak ďalšia veľmi horká pilulka, ktorých bolo za posledné roky viac ako dosť. Darček k sobotným 75. narodeninám tak mohol Pierrovi Ferrarimu vybojovať už len Carlos Sainz.

Štart prebehol pokojne, bez nehôd a bez významnejších zmien v poradí. V prvom stinte to bola tradičná monacká „procesia“, na trati sa nedialo v podstate nič. Zaujímavé momenty prišli až počas zastávok v boxoch, ktoré odštartoval Lewis Hamilton. Ten snažil sa o undercut na Pierra Gaslyho, ktorý mu však nevyšiel a Francúz sa na trať stihol vrátiť pred sedemnásobným majstrom sveta.

O kolo neskôr prišiel do boxov Valtteri Bottas a skončilo to katastrofou. Mechanikom sa z nejakého dôvodu nepodarilo odmontovať pravú prednú pneumatiku. Fínsky pretekár tak z pretekov musel odstúpiť. Katastrofálny vývoj pre obhajcov titulu pokračoval o dve kolá neskôr, kedy zamieril k mechanikom Sebastian Vettel. Overcut Aston Martinu bol doslova dokonalý a Seb vyšiel na trať pred Hamiltonom i Gaslym. Lewis následne stratil pozíciu aj na úkor Péreza, ktorý takisto zostal na trati dlhšie a zaradil sa na pekné štvrté miesto.

Po zastávkach boxoch bol obraz pretekov presne taký, ako sa očakávalo. Stabilné vláčiky a žiadne zmeny v poradí. K víťazstvu si v pokojnom tempe dokráčal Max Verstappen, ktorý sa zároveň ujal vedenia v šampionáte. Druhý skončil Carlos Sainz. Tretie miesto berie Lando Norris, štvrté Sergio Pérez. Pochváliť musíme i piateho Sebastiana Vettela a šiesteho Pierra Gaslyho.

Až na siedmom mieste nájdeme obhajcu titulu Lewisa Hamiltona, ktorému jeho tím nenaordinoval najlepšiu stratégiu, čo sedemnásobného šampióna dosť rozladilo. O vedenie v šampionáte tak prišiel.

FOM