logo F1online.sk

Mazepin je s monackým víkendom spokojný, pochválil i dobré vzťahy vo vnútri tímu

Nikita Mazepin
© Haas
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík27. 5. 2021

Nikita Mazepin si v Monaku pripísal prvé kvalifikačné i pretekové víťazstvo v internom súboji s Mickom Schumacherom. Celkové tempo síce mal v pretekoch opäť výrazne lepšie nemecký mladík, no na podujatí, kde Haas beztak nemal nádej zabodovať, sa rátajú hlavne nazbierané dáta a minimálne škody. A v tomto smere už bol lepší ruský pretekár, ktorý sa vyhol chybám.

Rodák z Moskvy sa v Monaku nepostaral o žiadnu kontroverziu, haváriu alebo finančné škody pre svoj tím. Jeho tímový kolega sa niečím takým pochváliť nemôže. Schumacher však mal v nedeľu omnoho lepšie tempo než Mazepin a veľmi drzo ho predbehol v najpomalšej zákrute pri Grand Hoteli. Nikita na druhej strane neurobil žiadnu hlúposť a v súboji s tímovým kolegom sa zachoval veľmi kolegiálne.

„Bolo to veľmi tesné,“ povedal o manévri v úvodnom kole pretekov Nikita Mazepin. „Táto zákruta je pre Formulu 1 príliš pomalá a pri prejazde touto sekciou musíte stlačiť spojku.“

„Autá sa naskladali na seba a ja som musel zostať tam, kde som bol. Bol to súboj o nejaké osemnáste miesto a hrozilo, že to bude pre obe autá v pretekoch konečná. Nechcel som sa vracať do garáže s dielom zodpovednosti za vyradenie oboch áut z pretekov. Pred nami bolo ešte množstvo kôl.“

Micka následne postihli problémy s tlakom paliva, kvôli ktorým mu tím nariadil pustiť pred seba tímového kolegu. Nemecký mladík kvôli poruche beztak strácal asi desať sekúnd na kolo.

„Nebola okolo toho žiadna zbytočná diskusia. Viete, taký je niekedy život. Zachoval som sa veľmi fér v prvom kole, on sa zachoval fér o niečo neskôr. Myslím, že vo vnútri tímu vládnu dobré vzťahy, ktoré by sme si mali udržať,“ povedal Mazepin.

Tomu sa v Monaku konečne aspoň trochu darilo. V prvých dvoch voľných tréningoch dokázal poraziť svojho tímového kolegu (to sa v tejto sezóne ešte nestalo) a udržal svoje auto v jednom kuse. Aj jeho šéf Günther Steiner prišiel s pochvalným komentárom a prezradil, že Nikita ešte od začiatku sezóny nevyzeral tak spokojne. Žiaľ, v pretekovom tempe už bol ruský mladík opäť tam, kde na prvých štyroch podujatiach, v úctivej vzdialenosti za Mickom Schumacherom.

„Povedal by som, že môžem preteky rozdeliť do niekoľkých etáp. Bola to veľká výzva, keďže mestské okruhy sú náročné. Na tejto trati sa ťažko predbieha, takže každý čakal so zastávkou v boxoch až pokým v pneumatikách už nič neostane. Je to až smutné, keď si predstavíte kombináciu nášho auta a opotrebovaných pneumatík,“ povedal Mazepin.

„Som však so sebou spokojný. Očakával som náročný víkend, pretože ak máte problémy s vyvážením na takej trati ako je Barcelona, potom sa Monako môže premeniť na skutočnú katastrofu.“

„Som veľmi spokojný s tým, čo sme odviedli ako tím. Moja strana garáže pracovala od Barcelony veľmi tvrdo v snahe porozumieť mne a tomu, čo potrebujem. A tento víkend podľa mňa ukázal, že sa im to podarilo. To je na našej ceste k roku 2022 úspech,“ dodal Mazepin.