logo F1online.sk

Budkowski: Prepad Alpine z Monaka nie je odrazom prepadu tímu

Fernando Alonso
© Pirelli
Milan Kubala
Milan Kubala29. 5. 2021

Po sľubne vyzerajúcich výkonoch Alpine z predchádzajúcich veľkých cien prišlo Monako, ktoré v trojsúboji tímov Aston Martin, AlphaTauri a Alpine úplne otočilo poradím. Zrazu Alpine ťahal za kratší koniec, no fanúšikovia tohto francúzskeho tímu sa vraj nemusia ničoho báť. Podľa Marcina Budkowskeho Monako neukázalo pravdivý obraz o tom, ako sa veci majú.

“Mohlo to byť aj horšie,” pousmial sa výkonný riaditeľ Alpine Marcin Budkowski, ktorého tím v Monaku získal len dva body zásluhou Estebana Ocona, keď vyťažil z vypadnutí Valtteriho Bottasa a Charlesa Leclerca. “Žiaľ, naši súperi toho z pretekov vyťažili viac, najmä tí, ktorí boli za nami a ktorí získali ešte viac bodov, keďže dvaja lídri vypadli.”

“Pohľad na šampionát je teda bolestivý. Pre nás to bol zlý víkend. Od štvrtka sme mali problém s rýchlosťou a najmä teplotami pneumatík. Hoci sa nám z toho v kvalifikácii s Estebanom podarilo trochu dostať, auto nebolo nastavené tak, aby dobre pracovalo s pneumatikami. Celkovo teda chceme tento víkend hodiť za hlavu, môžeme sa však z neho veľa naučiť,” vidí pohár ako poloplný 44-ročný Poliak.

Smerom do budúcna nemá obavy. “Nemyslím si, že by bol tento víkend relevantný k tomu progresu, ktorý sme ukázali v Portugalsku a v Barcelone. Musíme to teda hodiť za seba, ale na druhej strane sa z toho aj poučiť a postarať sa o to, aby sme v tom zlepšovaní pokračovali a v Baku sa nenechali nachytať. V celej rovnici hrajú úlohu štyri premenné: auto, pneumatiky, okruh a atmosférické podmienky. Verím, že toto bol len taký krátky rušivý impulz.”

Fernando Alonso na problémy Alpine doplatil viac ako Esteban Ocon, ktorému sa aspoň podarilo prebojovať z Q1 do Q2, nuž a napokon aj získať dva majstrovské body. Alonso sa zo sedemnásteho miesta prepracoval “len” na trináste.

“Obaja mali problémy vo štvrtok a tiež v sobotu ráno. Rozdiel spôsobilo to, že Estebanovi sa v Q1 podarilo pripraviť svoje pneumatiky a Fernandovi nie. Nebola to dobrá kvalifikácia, ale oveľa ju zhoršil fakt, že sme nepripravili pneumatiky. Verím tomu, že ak by sa to Fernandovi tiež podarilo, tak by bol konkurencieschopný. Ak mám byť úprimný, myslím si, že keby sa nám podarilo ich prinútiť fungovať o čosi skôr, Esteban by sa dostal do Q3,” dodal.

Súvisiace články