logo F1online.sk

V monackej kvalifikácii najrýchlejší domáci Leclerc, ktorý však havaroval

Charles Leclerc
© FOM
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík22. 5. 2021

Za nami je ohromujúca kvalifikácia na Veľkú cenu Monaka. Najrýchlejší čas v nej zajazdil domáci miláčik Charles Leclerc, ktorý však vo svojom záverečnom pokuse havaroval a tak možno v konečnom dôsledku “posunie” pole position druhému Maxovi Verstappenovi. Tretí skončil Valtteri Bottas a štvrtý Carlos Sainz. Líder šampionátu Lewis Hamilton je po pretrápenej kvalifikácii až siedmy.

Ferrari dokonalo nadviazalo na svoju formu z voľných tréningov. Jeho pretekári boli vpredu aj v kvalifikácii. V rozhodujúcej fáze vytiahol dokonalé kolo Charles Leclerc, ktorý bol po prvých pokusoch v čele s relatívne komfortným náskokom vyše dvoch desatín sekundy. V druhých pokusoch sa piloti nedokázali zlepšiť, a tak asi jediným, kto mohol Monačana ohroziť bol Max Verstappen s fialovým prvým sektorom. V tom čase však Leclerc nezvládol prejazd sekciou za bazénom, škrtol o múr, zlomil zavesenie a havaroval. Preto zatiaľ nevieme, či bude prvý aj na štarte zajtrajších pretekov. Podľa pravidiel môže jeho tím beztrestne vymeniť komponenty rovnakej špecifikácie a nesmie vymeniť prevodovku. Výmena prevodovky by znamenala stratu piatich miest na štarte. Nasledujúce dianie tak budeme pozorne sledovať.

Druhý skončil v kvalifikácii Max Verstappen, ktorý má vzhľadom na zlyhanie Mercedesu dobrú pozíciu pred štartom zajtrajších pretekov. Tretí sa umiestnil Valtteri Bottas, ten bol v priebehu celej kvalifikácie o krok pred tímovým kolegom Lewisom Hamiltonom, ktorý sa nesmierne trápil. Pokazil prvý pokus a druhý zmarili červené vlajky. Je preto celkovo až siedmy.

Sedemnásobného šampióna tak dokázali poraziť štvrtý Sainz, piaty Norris a dokonca aj šiesty Pierre Gasly. Najlepšiu desiatku uzatvárajú Sebastian Vettel, Sergio Pérez a Antonio Giovinazzi.

Rad sklamaných pilotov je po dnešku dosť dlhý. Okrem Hamiltona alebo Péreza je ním rozhodne aj Daniel Ricciardo. Austrálčan naďalej výrazne zaostáva za Landom Norrisom, ktorý bol dnes v priemere o asi pol sekundy rýchlejší. Sklamaný bude i Fernando Alonso, ten vypadol už v Q1 a na postupové priečky mu nechýbalo práve málo.