logo F1online.sk

Rozpočtový strop pre sezónu 2021 pravdepodobne ešte poklesne

Ross Brawn
© motorsportmagazine.com
Marek Hlavatý
Marek Hlavatý4. 5. 2020

V posledných týždňoch bola pomerne diskutovanou témou otázka rozpočtového stropu pre tímy. Pôvodne bol avizovaný na hodnotu 175 miliónov dolárov, čo najmä stajňa Ferrari prijala so značnou nevôľou. Práve tím z Maranella si chce udržať pozíciu technologického a vývojárskeho lídra a preto dlhodobo kritizuje akékoľvek finančné obmedzenia a dokonca sa vyhráža opustením samotného seriálu Formuly 1.

Športový riaditeľ F1, Ross Brawn, však prišiel s ďalším znížením pôvodne avizovaného rozpočtového stropu na sumu 145 miliónov dolárov pre sezónu 2021 a v roku 2022 by mohla byť hranica 130 miliónov. Tieto sumy však ešte potvrdené nie sú, oficiálne stanovisko by malo vyjsť v najbližších dňoch.

Ako sa sám Ross Brawn vyjadril, pôvodne išlo len o snahu vyrovnať výkonnostné rozdiely, ktoré sú často podmienené práve obrovskými rozdielmi vo výdavkoch medzi tímami. Teraz však aj s ohľadom na krízu spôsobenú koronavírusom ide Formule 1 predovšetkým o ekonomickú udržateľnosť.

“Znižujeme množstvo peňazí, ktoré je míňané vo Formule 1 a snažíme sa vylepšiť spôsob rozdelenia prostriedkov rovnomernejšie medzi tímy. Dobrý tím, hoci aj zo stredu poľa, by mal byť schopný dosiahnuť na pódium a možno aj na víťazstvo a popri tom aj finančne profitovať. Pokiaľ dokážeme toto zabezpečiť, verím, že nás čaká veľmi udržateľná budúcnosť,” poznamenal Ross Brawn pre portál f1.com.

Kvíz: Poznáš slávne lakovania F1?

Počet otázok: 20
Úloha je jednoduchá: K fotografii monopostu priraď tím, ktorému patrí.
Spustiť kvíz

Súvisiace články