logo F1online.sk

Räikkönen o “pravidlách na všetko”: Keď som začínal, piloti boli férovejší

Kimi Räikkönen
© Twitter/Alfa Romeo Racing
Milan Kubala
Milan Kubala19. 5. 2021

Počet strán v Športových pravidlách F1 za posledné roky dosť narástol. Kimi Räikkönen, ktorý zažil aj staršiu generáciu pilotov, tento nárast registruje a aj mu rozumie. Ako najskúsenejší jazdec v padoku hovorí, že časy sa zmenili a s nimi i piloti, ktorí boli kedysi jeden voči druhému ohľaduplnejší.

Dnes sú pri súbojoch mladší jazdci arogantnejší, ako tomu bolo v minulosti, myslí si Kimi Räikkönen. “Myslím si, že v minulosti, keď som začínal, jazdci medzi sebou súperili o čosi férovejšie. Nepovedal by som, že ste súpera nechali, nech vás predbehne, no nebolo to také drzé, neblokovalo sa toľko, nerobili sa také veci.”

Za posledné roky v pravidlách pribúdali state o tom, čo sa počas jazdy smie a čo nie, najmä v súvislosti s Maxom Verstappenom, ktorého agresivita pri bránení sa nemala v padoku konkurenciu. V minulosti sa vraj podobné manévre v takej miere nevyskytovali.

“Vtedy sme na takéto veci nepotrebovali pravidlá,” spomína Iceman. “Samozrejme, každý šport sa časom mení a toto je toho súčasťou. Veľký rozdiel je v tom, že teraz napísali pravidlá pre všetko.”

“Máme toľko pravidiel, že nech už spravíte čokoľvek, vždy na to nájdete nejaké pravidlo. Neviem, či je to dobré alebo nie, to závisí od konkrétnej situácie a od toho, čo ste urobili,” zhrnul Räikkönen.

Na tému férovosti pri predbiehaní prišlo aj kvôli manévru Landa Norrisa, ktorého sa v Španielsku snažil predbehnúť Carlos Sainz. Pilot McLarenu na rovinke zmenil smer a nechýbalo tak veľa, aby Sainzovo predné krídlo skončilo pod Norrisovým zadným. Za tento manéver dostal Norris čierno-bielu vlajku.

Súvisiace články