logo F1online.sk

Alfa Romeo žiada preskúmať Räikkönenov trest z Imoly

Kimi Räikkönen
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala1. 5. 2021

Alfa Romeo v sobotu v Portugalsku potvrdila, že využije svoje právo na preskúmanie rozhodnutia komisárov vo veci potrestania Kimiho Räikkönena z Imoly, kvôli ktorému Iceman prišiel o dva body. Videokonferenčný hovor sa uskutoční ešte dnes.

Komisári niekoľko hodín po skončení pretekov ešte nepríjemne prekvapili fanúšikov Kimiho Räikkönena udelením 10-sekundového trestu STOP/GO za porušenie pravidiel pred reštartom pretekov. Keďže si Iceman tento trest už nemohol odpykať, tak to komisári vyriešili pripočítaním 30 sekúnd k jeho výslednému času, čo ho z deviateho miesta odsunulo až na trináste.

Trest to bol tvrdý, no nad jeho oprávnenosťou a spravodlivosťou sa objavili mračná pochybností.

Kimi Räikkönen sa pred reštartom pretekov dopustil chyby, keď počas zavádzacieho kola v tretej zákrute dostal šmyk a spadol o dve priečky nižšie. Podľa pravidiel F1 sa Kimi Räikkönen v tomto prípade mal buď vrátiť na svoju pôvodnú pozíciu, alebo mal vyštartovať z boxov, čo Fín nespravil.

V tej chvíli to však z pohľadu boxového múrika nevyzeralo tak jednoducho. Reštart sa mal totižto uskutočniť za bezpečnostným vozidlom, za ktorým len pár minút predtým dostal trest Sergio Pérez, keď sa po podobnom incidente pokúsil vrátiť na svoju pôvodnú pozíciu. Alfa Romeo nechcela riskovať, že dopadne podobne ako pilot Red Bullu, nuž sa ozvala riaditeľstvu pretekov so žiadosťou o výklad pravidiel.

Riaditeľstvo pretekov však podľa šéfa traťových inžinierov tímu Xeviho Pujolara nestihlo odpovedať včas, a tak Räikkönen odštartoval z miesta, na ktorom sa po prepade ocitol. Práve toto pochybenie komisári potrestali, hoci uznali, že v tomto prípade zohral úlohu aj celý rad poľahčujúcich okolností.

“Kimi vyšiel mimo trať za bezpečnostným vozidlom, pričom prišiel o nejaké pozície,” vysvetľoval Xevi Pujolar. “Mali sme v pláne vrátiť sa na pôvodnú pozíciu a Kimiho sme o to požiadali. On sa však tiež pýtal, či by sa na ňu mal vrátiť.”

“Bola to trochu dilema, či sme práve v zahrievacom kole alebo za bezpečnostným vozidlom. Trochu zmätení sme požiadali FIA o objasnenie. Kým sme naň čakali, Kimimu sme dali pokyn, aby si držal pozíciu. Žiaľ, odpovede sme sa dočkali neskoro, zostali sme teda na našej pozícii. Výsledkom toho bol fakt, že sme dostali trest,” zrekapituloval poslednú súťažnú nedeľu inžinier Alfy.

Tímy majú právu na opätovné preskúmanie rozhodnutia, pokiaľ sa objavia ďalšie skutočnosti, ktoré by mohli zmeniť rozhodnutie komisárov, ak by nimi disponovali v tej chvíli.

Či FIA schváli žiadosť o preskúmanie rozhodnutia, sa dozvieme zrejme dnes večer. Videokonferenčný hovor predstaviteľov tímu s komisármi sa začne o 18:00 nášho času.

Súvisiace články