logo F1online.sk

AMuS: Mugello je už v kalendári, Hockenheim len v zálohe

Mugello
© Scuderia Ferrari
Milan Kubala
Milan Kubala24. 6. 2020

Detaily o tom, ako bude vyzerať kalendár po prvých ôsmich veľkých cenách ročníka, chce Liberty oznámiť ešte pred začiatkom sezóny. Podľa nemeckého magazínu Auto Motor und Sport sa okrem iného dozvieme aj to, že sa európska časť sezóny o niečo predĺži. Do kalendára bude zaradené talianske Mugello.

Predpovedať, ako sa budú vyvíjať počty nakazených v Amerike, je momentálne nemožné. Problémy sú spojené predovšetkým s cestovaním, no vynechať nemôžeme ani ekonomickú otázku. Aj preto Formula 1 kreuje nový kalendár len veľmi pomaly.

Aby tvorcovia kalendára získali trochu viac času k dobru, predĺžili európsku časť sezóny. “Podľa našich informácií sú preteky v Mugelle dohodnuté,” píše AMuS. “Už 13. septembra, týždeň po pretekoch v Monze, sa kolotoč Formuly 1 rozloží v Toskánsku.”

Ferrari tak oslávi svoju 1000. veľkú cenu v F1 na svojom vlastnom okruhu. Ukončí tým zároveň aj tretiu pretekovú trojičku európskej časti sezóny. Čo sa stane po nej, nie je stopercentne jasné.

“Podľa najaktuálnejšieho plánu je pretekom v Soči vyhradený termín 27. september,” pokračuje Tobias Grüner. “Kvôli nepriaznivej situácii ohľadom koronavírusu v Rusku bol zavrhnutý pôvodný plán zorganizovať tu dva preteky. Namiesto toho si vedenie F1 necháva v zálohe Hockenheim pre prípad, že by sa v Soči nedalo pretekať vôbec.”

Zatiaľ čo v Hockenheime nevedia, na čom sú, portugalské Portimao už má jasno. Okruh vzdialený necelých dvadsať kilometrov od Atlantického oceánu mal dostať termín, v ktorom sa podľa prechádzajúceho plánu mali konať druhé ruské preteky, teda 4. október. Z hry vypadáva Imola.

V zákulisí sa zatiaľ intenzívne uvažuje o náhradnom termíne pre Veľkú cenu Kanady. “Podľa aktuálnych plánov bude Kanada spárovaná s Veľkou cenou USA v Austine. Plánovaná trojička s Mexikom však vyzerá čím ďalej, tým menej pravdepodobne.”

V Mexiku sa totižto jazdí uprostred hlavného mesta, a teda je ťažké izolovať padok od ostatných obyvateľov. Navyše sa zdá, že Mexiko ešte stále neprekonalo vrchol pandémie. Ešte horšie je na tom Brazília, ktorá sa v počte nakazených dostala cez jeden milión.

Z pretekov vo východnej časti Ázie sa skloňuje už len Čína, ktorá by mohla hostiť až dve veľké ceny. Medzi tímami však táto krajina nie je veľmi populárna.

Oveľa lepšie vyzerá úplný záver ročníka na Blízkom východe. O plánoch dvojitých pretekov v Bahrajne už vieme, rovnako ako o tom, že sezónu chce uzavrieť tradičné Abú Zabí.