logo F1online.sk

V kalendári mi chýba Mugello, prezradil Verstappen

Mugello
© Twitter/Scuderia Ferrari
Tomáš Masár
Tomáš Masár22. 12. 2023

V F1 sú dnes tradičné okruhy na ústupe. Hockenheimring, Nürburgring, Jerez, Magny-Cours, Kyalami, Sepang, Adelaide – to je len čiastočný výpočet tratí, ktorých návrat do kalendára by časť fanúšikovskej obce privítala. Úradujúcemu šampiónovi Maxovi Verstappenovi však behá po rozume úplne iný kandidát – mať tu právomoc, Holanďan by do Formuly 1 prinavrátil talianske Mugello.

Trojnásobnému majstrovi sveta chýba v súčasnom kalendári Mugello. Na okruh vo vlastníctve Ferrari, ktorý spravidla hostí preteky MotoGP, zavítal šampionát F1 v pandemickom roku 2020. Zatiaľ čo časť štartového poľa taliansku trať ošomrala, poniektorým jazdcom padla ihneď do oka – vrátane Maxa Verstappena. Dvadsaťšesťročný pretekár by preto nebol proti, ak by sa preteky v Mugelle konali každoročne.

Na otázku „Ktorý z okruhov by si pridal do kalendára?“ preto bez zaváhania odvetil: „Mugello. A to pre jeho usporiadanie,“ povedal Holanďan v podcaste Talking Bull. „Je tu množstvo rýchlych zákrut, vďaka čomu je jazda s autom F1 na tomto okruhu mimoriadne záživná.“

Paradoxom je, že na okruh v Mugelle Verstappen nemá ktovieako pozitívne spomienky. V roku 2020 tu totiž odstúpil hneď v prvom kole pretekov po kolízii viacerých áut. Odvtedy však povyhrával toľko pretekov, že na túto skutočnosť azda aj zabudol – veď len v uplynulej sezóne si pripísal na konto neuveriteľných devätnásť triumfov.

Vo víťaznom ťažení by chcel Verstappen pokračovať aj v nasledujúcom ročníku. Uvedomuje si ale, že všetko bude závisieť od toho, či bude mať naporúdzi dostatočne konkurencieschopný monopost.

„Bude to samozrejme závisieť aj od toho, aké dobré bude auto,“ poznamenal pilot Red Bullu. „Taktiež si ale myslím, že sa človek spolieha na vlastné skúsenosti. Vo svojej kariére v F1 som toho však už zažil veľa, a preto viem, že ak chcete bojovať o titul, najdôležitejšie je auto.“

„Okrem toho musia byť vaše výkony veľmi konzistentné, a to je niečo, čo sa pokúsime zopakovať. Platí ale, že každý rok je novou výzvou,“ zakončil Verstappen.

Súvisiace články