logo F1online.sk

V Alfe Romeo zostali “ako obarení”, keď sa dopočuli o treste pre Räikkönena

Kimi Räikkönen
© Twitter/Alfa Romeo
Milan Kubala
Milan Kubala21. 4. 2021

Výsledky pretekov v Imole sa neskoro večer museli upravovať. Okrem Lancea Strolla totižto dostal trest aj Kimi Räikkönen. A kým pri Lanceovi Strollovi bol trest adekvátny, v prípade najskúsenejšieho pilota v štartovom poli to už také zrejmé nebolo. V Alfe Romeo vraj z penalizácie zostali nemilo prekvapení.

Stanovisko komisárov bolo vskutku bizarné. Vo svojom verdikte konštatovali, že trest Räikkönenovi jednoducho museli udeliť, hoci uznali, že v pravidlách je mierny chaos. Pilot má totižto povolené predbiehať jazdiac za safety carom pred reštartom pretekov, teda v zahrievacom kole, no nemá to dovolené počas riadnej fázy SC. Všetko ešte komplikoval chaos okolo pevného a letmého štartu.

Tím v tom čase netušil, čo má spraviť, nuž požiadal vedenie pretekov o výklad pravidiel pre túto situáciu. Riaditeľstvo pretekov však nestihlo, prípadne v tej rýchlosti ani nevedelo odpovedať, a tak Räikkönen zostal na svojej aktuálnej pozícii o dve priečky nižšie, než kde mal pôvodne štartovať.

Po pretekoch si komisári zrejme prečítali pravidlá a vyhútali, že Räikkönenovi jednoducho musia vymerať trest, keďže sa nevrátil na svoju pôvodnú pozíciu a ani neodštartoval z boxovej uličky. A trest to nebol hocijaký, šlo rovno o 10-sekundovú penalizáciu STOP/GO. Keďže si Räikkönen tento trest odpykať nemohol tým, že by ešte zašiel do boxov — bolo už dávno po pretekoch —, k výslednému času mu bolo prirátaných 30 sekúnd.

“Po tomto rozhodnutí zostal náš tím ako obarený,” zareagovala na verdikt Alfa Romeo vo svojom oficiálnom stanovisku. “Potom, čo sme už pôvodne na to doplatili, keď Kimi prišiel za bezpečnostným vozidlom o dve priečky, nám bola udelená neprimeraná penalizácia, ktorá vôbec nezohľadňovala závažnosť pochybenia. Penalizácia, ktorú sme zinkasovali kvôli našej poctivosti, že sme neohrozovali súperov predbiehaním za bezpečnostným vozidlom.”

“Bol to trest, s ktorým sa mali problém stotožniť aj samotní komisári. Aj oni sami v ňom videli tie rozpory. Bol to trest, ktorý zo športového pohľadu mal len málo logiky. Vezmeme to však športovo. Odrazíme sa od toho, aby sme ďalej rástli a vrátili sa silnejší. Toto tímy robia,” doplnila stajňa.

Kimi Räikkönen, ktorý nemal ani poňatia, že dostane trest, zostal bez bodu. “Pokiaľ viem, nikto ma nevaroval ani nič, takže o tom nič neviem. Žiaľ, dostali sme ten trest a nemáme sa teraz čím pochváliť. Pozitívne môžeme hodnotiť aspoň náš výkon,” hľadal pozitíva Iceman.

Súvisiace články