logo F1online.sk

Alonso nevie, či sa do Indianapolisu ešte vráti

Fernando Alonso
© Alpine
Matúš Pavlík
Matúš Pavlík16. 4. 2021

Trojkoruna alebo ak chcete Triple Crown predstavuje vo svete motoršportu úplný Olymp. Nie je to síce žiadne „fyzické“ ocenenie, no pomyselne ho získa ten, kto dokáže vo svojej pretekárskej kariére vyhrať Indy 500, 24 hodín Le Mans aj Veľkú cenu Monaka. Tri najslávnejšie podujatia s ohromnou históriou sú veľkým lákadlom, ale aj výzvou. Dôkazom toho je i fakt, že za sto rokov zložil trofeje z týchto podujatí do jednej vitríny len jeden muž.

Legendárny Graham Hill, prezývaný tiež „Pán Monako“, vyhral v uličkách Monte Carla päťkrát, ovál v Indianapolise opanoval v roku 1966 a zlatým klincom jeho kariéry sa stal triumf v Le Mans v roku 1972. Hill okrem toho vybojoval aj dva tituly majstra sveta vo Formule 1. Nikomu inému sa nič podobné nepodarilo, aj keď niektorí boli blízko. Za tie roky dokázalo okrem Hilla vyhrať aspoň dve z troch týchto podujatí celkovo sedem pretekárov, dvaja z nich sú stále aktívni, a síce Fernando Alonso a Juan Pablo Montoya.

Španielsky matador si pred rokmi vytýčil práve tento cieľ, chcel sa stať druhým mužom histórie, ktorý do svojej zbierky zhromaždí všetky tri trofeje. K dvom víťazstvám v Monaku pribudli dve v Le Mans, avšak triumf na ovále Indiane nepridal.

Bývalý majster sveta a tiež víťaz Indy 500 Jacques Villeneuve nedávno spochybnil možnosť, že Alonsa ešte na ovále niekedy uvidíme.

„Myslím, že to už nebude skúšať. Prvý rok sa mu veľmi darilo, no potom si uvedomil, že so skúsenosťami z jediných oválových pretekov je takmer nemožné vyhrať. Musel by na ováloch pretekať viac, čo mu však nesedí,“ povedal Villeneuve pre taliansky Gazzetta dello Sport.

Na tieto slová zareagoval pred Veľkou cenou Emilia Romagna aj sám Fernando.

„Každý máme vlastné názory a vlastné uhly pohľadu na pretekanie aj na dosahovanie cieľov. Určite, že slová a názory druhých na vaše ciele a sny, nezmenia nič na vašom myslení alebo pohľade na vec,“ vysvetlil Alonso.

„Ak sa tam opäť vydám, tak kvôli môjmu snu o trojkorune alebo túžbe zvíťaziť. Nie je to ten typ pretekov, ktoré robíte pre zábavu. V tejto chvíli však neviem povedať, či sa tam opäť vrátim alebo nie. Ak sa tam však nevydám, nebude to kvôli rečiam druhých o tom, že nemôžem vyhrať, ale preto, že nebudem cítiť dostatočnú motiváciu,“ dodal Alonso.

Pravdou je, že Fernando má uzavretý dvojročný kontrakt s tímom Alpine, ktorý mu do Ameriky vycestovať nedovolí. Najbližší „voľný termín“ teda má najskôr až v roku 2023.

Na záver dodáme, že Montoyovi v zbierke chýba víťazstvo v Le Mans, kde ho v tomto roku takmer istotne uvidíme. V triede LMP2 sa o dosiahnutie trojkoruny pokúsi s kvalitným tímom DragonSpeed a dvojicou Ben Hanley – Henrik Hedman po svojom boku.