logo F1online.sk

Nobuharu Macušita: Je dobré, že Cunoda robí chyby

Juki Cunoda
© Red Bull Content Pool
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 4. 2021

Jedným z nováčikov aktuálnej sezóny je aj japonský mladík Júki Cunoda v službách tímu AlphaTauri. Tohto odvážneho pretekára sme mohli poznať aj zo série Formuly 2, kde sa stretol aj so svojim krajanom Nobuharom Macušitom. Ten si myslí, že je v konečnom dôsledku dobré, ak Júki, ako nováčik vo Formule 1, robí chyby.

Bývalý junior Hondy Macušita, ktorý ešte vlani jazdil s Cunodom v šampionáte F2, zhodnotil, prečo by mala byť Júkiho premiérová sezóna v F1 úspešná. Vyjadril sa aj na margo jazdeckých chýb.

„Myslím si, že dobrou stránkou Cunody je, že ho to nezaujíma,“ povedal Macušita pre Motorsport.com. „Ak urobí chybu, posunie sa ďalej. Toto je skutočne dôležité.“

„Zakaždým, keď urobíte chybu, väčšina ľudí si pomyslí: ‚Nabudúce nemôžem urobiť chybu.‘ Ale on si iba povie: ‚Urobil som chybu, naučil som sa a ide ďalej.‘ To je jeho veľká sila,“ pokračuje vo svojich vyjadreniach 27-ročný japonský pretekár.

„AlphaTauri je dosť konkurencieschopný monopost, veľmi ľahko sa môže dostať medzi desiatku najlepších, takže si myslím, že ho čaká úžasná sezóna. A viem, aký rýchly je Gasly, pretekal som s ním v GP2 (v rokoch 2015 a 2016). Uvidíme, čo proti nemu zmôže Cunoda. Som skutočne nadšený,“ netají svoje nadšenie Nobuharu.

Macušita tiež vyzdvihol rýchly postup Cunodu. Jeho prvá sezóna v Európe, v roku 2019, znamenala dvojitú účasť v sériách FIA F3 a Euroformula Open.

„V roku 2019 jazdil v F3 a bolo to prvýkrát, čo som sa s ním stretol,“ povedal Macušita. „Spoločne sme absolvovali preteky na turnaji Euroformula Open (na Hungaroringu). V tom čase nebol taký súťaživý a urobil dosť veľa chýb. Myslím si však, že minulý rok sa výrazne zlepšil v spolupráci s tímom Carlin a stal sa oveľa pokojnejším.“

„Niet pochýb o tom, že v kvalifikácii môže byť rýchly. V samotných pretekoch bol však na začiatku často trochu konzervatívny a na konci tlačil, pretože stále mal dobré pneumatiky. V F1 musíte byť hneď od začiatku agresívny. To je vec, ktorú musí zlepšiť. Ale myslím si, že to dokáže,“ povedal Cunodov krajan, Nobuharu Macušita.

27-ročný japonský pretekár vlani jazdil aj sériu SUPER GT v službách továrenského Nissanu. Mal však šancu aj na presadenie vo Formule 1, a to najmä počas jeho pôsobenia v sériách GP2 a F2 v rokoch 2015 – 2020 s podporou japonskej Hondy.

„Snažil som sa dostať do F1 a bolo to predo mnou, najmä v roku 2019, pretože ma stále podporovala Honda a vedel som, že keď urobím dobrú prácu, potom môžem získať miesto,“ uviedol Nobuharu.

„Tlak bol skutočne vysoký, ale vytváral som na seba ešte ďalší tlak. Myslel som si: ‚Musím to urobiť, musím to urobiť.‘ Robí vás to tak nejako strnulým. Vedel som, že vlaňajšok je moja posledná šanca, a tak som do toho musel dať úplne všetko. A to nebolo dobré,“ uzatvára Macušita. „Som tu oveľa viac uvoľnený (v sérii SUPER GT) v porovnaní s tým, keď som bol v Európe. Teraz už nemusím nič dokazovať. Proste si to užívam.“

Súvisiace články