logo F1online.skF1online.sk

Wolff: Niektoré veci, ktorými idú proti nám, nedopustím

Toto Wolff
© Mercedes
Slavomír Dzuričko
Slavomír Dzuričko11. 4. 2021

Toto Wolff ako šéf nemeckého Mercedesu hovorí, že v minulosti boli určité zmeny regulácií F1 implementované len za cieľom obmedzenia dominancie tohto tímu. Svoje pochybnosti v minulom roku priniesol aj Lewis Hamilton a Wolff súhlasí, že niektoré rozhodnutia poukazujú na zjavné zaujatie voči tímu Mercedes.

Mercedes absolvoval úspešný víťazný debut na prvej veľkej cene v Bahrajne, ale toto podujatie taktiež ukázalo, aký veľký vplyv malo zníženie prítlaku monopostov podľa pravidiel pre rok 2021.

Úradujúci majster Lewis Hamilton sa netajil názorom, že napríklad minuloročný zákaz používania špeciálnych motorových režimov v kvalifikácii bol schválený preto „aby nás spomalil.“ Súhlasí s ním aj šéf tímu, Toto Wolff.

„Existujú oblasti, kde vidím zaujatosť voči Mercedesu,“ povedal Wolff pre The Race. „A my tu diskutujeme, že či je to len číra zaujatosť, že niekto nás chce potrestať spôsobom, ktorý niekedy spustia iné tímy alebo či je to skutočne dôležité pre tento šport.“

„Niektoré zaujaté rozhodnutia sme dokonca prijali, aj keď sme o nich vedeli. Vedome sme prijali tieto rozhodnutia,“ pokračuje Wolff. „Ale potom sú tu aj zjavné a jednoznačné kroky proti tímu, ktorých jediným cieľom je ublížiť nám. A s týmto budem vždy bojovať.“

49-ročný rakúšan však aj napriek politickým hrám a snahe obhájiť tím Mercedes trvá na dôležitých spravodlivých krokoch súťaže. Niektorí rivali uňho dokonca natrvalo stratili dôveryhodnosť.

„Je to šampionát, ktorý by sa mal uskutočňovať na spravodlivých základoch,“ uviedol Toto Wolff. „A sú tu niektorí, ktorí za posledných pár rokov navždy stratili môj rešpekt a iní, ktorých vidím prostredníctvom ich manipulatívneho správania. Vidím úsmevy, ktoré majú za sebou nenávisť alebo negativitu voči nám.“

„A potom sú v tomto priemysle aj ľudia, ktorých si veľmi vážim, a mám s nimi priateľstvá. Snažia sa pre tento šport urobiť maximum, pri zachovaní neutrálnej pozície pre všetky tímy,“ prezradil Wolff.„Nežiadajú nikoho, aby bol zaujatý voči Mercedesu, len preto, aby sme pre tento šport robili maximum, pretože z dobrého športu máme úžitok všetci.“

„Zdieľame naše príjmy a čím lepšia je šou, tým lepší je tento šport. Preto to svojím spôsobom beriem osobne, pretože chcem chrániť organizáciu. Ale na druhej strane, príklady niektorých jednotlivcov v ‚padoku,‘ je to pre mňa veľmi zaujímavé, sledovať to,“ povedal šéf tímu Mercedes.

„Hovoria o Formule 1 ako o nádrži plnej žralokov. Väčšina z nich sú však zlaté rybky, ktoré len veria, že sú žralokmi. A sú tu aj nejaké žraloky,“ uzavrel Wolff.

Súvisiace články

Diskusia