logo F1online.sk

Allison skončí na pozícii technického riaditeľa Mercedesu, jeho nástupcom bude Elliott

James Allison
© Mercedes
Mirec Somoši
Mirec Somoši9. 4. 2021

Tím Mercedes ohlásil mierne preskupenie síl v rámci svojho technického oddelenia. James Allison od 1. júla už nebude technickým riaditeľom a na jeho pozíciu príde Mike Elliott. Allison však v tíme nekončí, posunie sa o pozíciu vyššie a zaujme miesto hlavného šéfa technického oddelenia.

James Allison sa k Mercedesu pripojil v roku 2017 a od 1. júla 2021 už nebude pôsobiť ako technický riaditeľ. Posunie sa o pozíciu vyššie, teda stane sa hlavným šéfom technického oddelenia a bude mať na starosti dlhodobé strategické plánovanie, teda do istej miery by mal byť oslobodený od každodenných náročných povinností. Táto zmena otvorila nové možnosti súčasnému technologickému riaditeľovi Mikeovi Elliottovi, ktorý nastúpi na Allisonovu pozíciu.

Elliott pracoval v minulosti pre Renault a McLaren a k Mercedesu sa pripojil v roku 2012, kde začal ako vedúci aerodynamiky, v roku 2017 sa presunul na pozíciu technologického riaditeľa. Mercedes sa jasne vyjadril, že k týmto zmenám prišlo v rámci dlhodobého uvažovania pred zmenou pravidiel, ktorá nastane od roku 2022. Nemalo by to teda súvisieť so súčasnou výkonnosťou ich monopostu.

„Od nástupu do Mercedesu v roku 2017 bol James výnimočným technickým lídrom pre náš tím a nesmierne prispieval k našej výkonnosti. Je kombináciou obrovskej vášne a odhodlania s podrobnými odbornými znalosťami a mimoriadnym morálnym charakterom. Už nejaký čas sme vedeli, že jeho pôsobenie v pozícii technického riaditeľa sa v tomto roku skončí a som veľmi rád, že sme boli schopní nájsť mu novú pozíciu, aby zostal súčasťou našej rodiny. V nasledujúcich rokoch pre mňa bude dôležitým partnerom a viem, že spoločne toho môžeme ešte veľmi veľa dokázať,“ povedal šéf tímu Toto Wolff.

Allison má pocit, že je čas sa posunúť ďalej a nebrániť ďalším v raste. „Pevne verím, že užitočnosť jednotlivých ľudí na vyšších pozíciách v tomto športe je časovo ohraničená a preto som sa rozhodol, že odstúpim z pozície technického riaditeľa, aby som v pravý čas odovzdal štafetu organizácii, ale aj sebe. V pozícii technického riaditeľa som si užil nádherné obdobie takmer piatich rokov a bola to pre mňa skutočne veľká česť viesť technické úsilie tímu v týchto časoch,“ zhodnotil svoje pôsobenie Allison.

Súvisiace články