logo F1online.sk

Cunoda hneď na bodoch, no celkom spokojný nie je: Robil som chyby…

Júki Cunoda
© Twitter/AlphaTauri
Milan Kubala
Milan Kubala29. 3. 2021

Japonskí fanúšikovia sa opäť môžu tešiť z domáceho pretekára vo Formule 1, a nie len takého hocijakého; najmladšieho v histórii, ktorý hneď pri svojom debute získal prvé majstrovské body. Prekvapivo však nesrší spokojnosťou, hovorí, že spravil veľa chýb a tie musí odstrániť.

Júki Cunoda už vlani v šampionáte F2 ukazoval, že sa dokáže veľmi rýchlo prispôsobiť novej technike a hneď v jeho úvodnej sezóne skončil v šampionáte tretí. V nedeľu si zas bodové konto vo Formule 1 otvoril deviatym miestom, ktoré získal napriek tomu, že sa po prvom kole prepadol.

“Som rád, že som získal body, ale v prvom kole som stratil priveľa pozícií,” hodnotil Júki Cunoda pred mikrofónmi. “To bola moja veľká chyba a musel som ju naprávať. Som teda na 50 percent spokojný, tých zvyšných 50 percent boli moje veľké chyby.”

“Na bodovaných priečkach sme sa mohli posunúť ešte vyššie. Z prvých bodov mám OK pocity, ale myslím si, že po týchto pretekoch máme veľký priestor na zlepšenie v Imole,” avizuje mladý Japonec, ktorého kariéru pomáha financovať Honda.

Ako už spomenul, počas pretekov skrížil zbrane s viacerými jazdcami, videli sme napríklad súboj najmladšieho a najstaršieho pilota v štartovom poli, teda Cunodu a Kimiho Räikkönena, ale aj bitku s Fernandom Alonsom, Cunodovým veľkým vzorom z detstva.

“Počas pretekov som predviedol niekoľko dobrých predbiehacích manévrov. Predbehnúť Fernanda bol pre mňa veľmi emotívny zážitok, pretože on je superstar Formuly 1 a sledoval som ho, keď som vyrastal. Bolo to veľmi vzrušujúce,” vyspovedal sa Cunoda.

Jeho posledný manéver bol na Lanca Strolla v úplnom závere veľkej ceny. “Mal som dobrú rýchlosť a tri kolá som bol zaseknutý za Strollom. Dostal som sa do špinavého vzduchu a mal som problémy sa tomu prispôsobiť. Spravil som veľa chýb. V prvej zákrute posledného kola som však zbadal veľkú medzeru, tak som sa tam vyrútil. Som rád, že som ho predbehol a teším sa z prvých bodov,” dodal.

Cunodov kolega Pierre Gasly po pretekoch konštatoval, že podľa neho má AlphaTauri dostatočnú rýchlosť i na to, aby si to rozdala s Ferrari či McLarenom. Francúz sa zatiaľ do takýchto súbojov ani nedostal, pretože už v prvom kole ťukol do Daniela Ricciarda a odtrhol si predné krídlo.

Po štarte z piatej priečky tak musel hneď zájsť do boxov. Väčšinu pretekov jazdil na úplnom chvoste a pár kôl pred koncom s poškodenou podlahou odstúpil. “Som teraz veľmi sklamaný, pretože už od momentu, čo sme sem prišli, sme mali veľmi silný víkend. Štartoval som na piatom mieste a veril som v dobré body. Všetko sa to v podstate skončilo v prvom kole, keď som mal kontakt s Danielom.”

“Neviem presne, čo sa tam stalo. Musím sa pozrieť na opakované zábery, či som brzdil príliš neskoro… Ale už som mal po pretekoch, zničil som si predné krídlo, mal som poškodenú podlahu a po prvom kole som na ostatných strácal jednu minútu. Som naozaj sklamaný,” doplnil po pretekoch Gasly.

Súvisiace články