logo F1online.sk

Ferrari kraľuje v medziročnom porovnaní kvalifikačných časov

Carlos Sainz
© Scuderia Ferrari Press Office
Tomáš Schügerl
Tomáš Schügerl28. 3. 2021

Aerodynamické zmeny súvisiace najmä so stratou časti prítlaku na zadnej časti auta priniesli v prvej kvalifikácii medziročné spomalenie monopostov. Ako sa v Bahrajne dotkli jednotlivých tímov?

Všetky tímy oproti kvalifikácii z novembra 2020 spomalili. Zmeny pravidiel teda nepriniesli len (zatiaľ) zmenu priamo na čele, ale aj miernu stratu rýchlosti.

Podľa časov z kvalifikácie sa so zmenami najlepšie vyrovnalo Ferrari, ktoré oproti minuloročnej kvalifikácii spomalilo len o 0,541 sekundy. Aj pozície Ferrari sú výrazne lepšie, pred rokom sa Charles Leclerc a Sebastian Vettel nedostali do Q3, teraz sú Charles Leclerc a Carlos Sainz pohodlne v elitnej desiatke. Ferrari má obe autá v Q3 prvýkrát od minuloročnej VC Veľkej Británie.

Alfa Romeo spomalilo o 1,217 sekundy, a z pohľadu umiestnenia tiež urobili jazdci progres, keď v novembri skončili už v Q1, kým teraz sa Antonio Giovinazzi a Kimi Räikkönen prebojovali do Q2.

Tretím tímom v tejto štatistike „spomalenia“ je Red Bull, ktorý medziročne stratil 1,319 sekundy. Zaujímavé je, že Max Verstappen je prvým pilotom mimo Mercedesov, ktorý v hybridnej ére vyhral prvú kvalifikáciu sezóny.

Nasleduje AlphaTauri so spomalením o 1,361 sekundy a McLaren, ktorý je oproti minuloročnej kvalifikácii v Sachíre pomalší o 1,385 sekundy.

O niečo viac spomalilo Alpine, ktoré zaostalo za svojím najrýchlejším minuloročným časom o 1,832 sekundy. Potešil aspoň postup Fernanda Alonsa do Q3, ktorý ukončil svoju dlhočiznú sériu čakania na postup do tretej časti kvalifikácie. Postúpil do nej prvýkrát od Monaka 2018, čiže po 15 pretekoch. Esteban Ocon zase v Q1 vypadol prvýkrát od Maďarska 2018.

Williams oproti minulému roku stratil 2,022 sekundy, pričom George Russell opäť postúpil do Q2 a stále platí, že v F1 v kvalifikácii podľahol tímovému kolegovi jediný raz, aj to tesne Valtterimu Bottasovi počas záskoku v Mercedese.

Mercedesu sa zmena pravidiel dotkla aj podľa slov Lewisa Hamiltona pomerne výrazne, čo potvrdzuje medziročné spomalenie o 2,121 sekundy. Posledným pilotom, ktorý v Bahrajne vyhral z druhého miesta, je Nico Rosberg z roku 2016. Zmení Hamilton v nedeľu toto konštatovanie?

Aston Martin tiež oproti minulému roku nežiari, spomalil o 2,279 sekundy. Sebastian Vettel vypadol už v Q1, čo sa mu stalo naposledy minulý rok v Monze.

Najviac podľa očakávaní spomalil Haas, o masívnych 2,338 sekundy. Niet divu, veď Haas jasne v zime deklaroval, že svoje auto prakticky vôbec nevylepšoval, resp. neupravoval. Micka Schumachera môže pri debute tešiť aspoň fakt, že zdolal tímového kolegu Nikitu Mazepina. Jeho otec pri svojej prvej kvalifikácii v roku 1991 v Spa tiež zdolal Andreu de Cesarisa.